Saint-Emilion går øko

Del på Facebook

I 2019 er det 820 år siden Jurade de Saint-Emilion ble grunnlagt av Johan I av England for å blidgjøre en viktig vinproduserende region alt den gang for England og det engelske overherredømmet. Saint-Emilion fikk dermed

mye større rettigheter for sin egen vinproduksjon og langt bedre kontroll over salg og visstnok kvalitet enn de fleste andre regioner i Frankrike. Den store trusselen for Johan var selvsagt den franske kongen, og frankerrike den gang strakte seg bare som en øy rundt Paris. Johan I kontrollerte Aquitaine etter sin mor Eleanor. Jurade har siden den gang, med en lengre pause etter revolusjonen, jobbet for Saint-Emilions interesser. Neste år er det også tyve år siden Saint-Emilion ble en del av ENESCOs verdensarvliste.

​Nå har Jurade de Saint-Emilion gått videre og det er blitt en enighet at innen innhøstingen av årgang 2019, det vil si om halvannet år bare, skal alle produsenter i Saint-Emilion jobbe etter minimum økologiske metoder. Det vil ikke være tillatt med sprøytemidler mot ugress i hele regionen. Dette vil bli helt forbudt for alle fra og med 2019.Det vil også bli forbudt å bruke ugressbekjempende midler utenfor vinmarkene slik som i grøfter og lignende. Hver eneste vinprodusent må nå loggføre absolutt all bruk av midler uavhengig om det er økologiske eller biodynamiske behandlingsmetoder. Enhver tilførsel i en vinmark må dokumenteres og bokføres. 40% av vinprodusentene i Saint-Emilion er alt i dag enten sertifisert minimum økologiske eller på vei til å bli det men fra innhøstingen i 2019 må hundre prosent av produsentene ha startet på denne veien mot minimum økologisk sertifisering. Dette er siste frist.

Også sattelittkommunene rundt Saint-Emilion er del av dette med kommunene Lussac og Puisseguin. Målet er å på best mulig måte ivareta dette totusen år gamle vinproduserende området for fremtidige generasjoner og med en stadig økende etterspørsel også blant konsumenter mener Saint-Emilions vinråd at dette er veien å gå. Etter lengre undersøkelser over vanskelighetsgrad og opplæring blant produsentene ble dette vedtatt med stort flertall. Så vidt meg bekjent første gang en hel region går for en slik sertifisering.