Vin Santo fra Castell`in Villa

Del på Facebook

Castell’in Villa drives i dag av den greskfødte Prinsessen, Coralia Pignatelli della Leonessa. Hun og ektemannen, Riccardo, kjøpte eiendommen i Castelnuovo Berardenga, i Chianti Classico, i 1968. Kjører du i 1 time og 20 minutters tid sør for Firenze kommer du over en vakker eiendom på totalt 300 hektar hvorav 54 er beplantet med vinmarker som dyrkes på økologisk vis. I tillegg lages det også olivenolje fra 6000 oliventrær og det jaktes på fasan, hare og villsvin i skogen på resten av eiendommen.

De aller fleste vinmarkene ble plantet på midten av 1960-tallet og selv den ”vanlige” Chianti Classicoen kommer fra 40 år gamle vinstokker. Castel’’in Villa kan potensielt lage rundt 380 000 flasker vin i året, men Coralia bruker kun de aller beste druene til egen vin. Hun produserer derfor aldri mer enn 120 000 flasker årlig, mens resten av druene selges til andre vinhus i området.
Vinene er også blant de mest lagringsdyktige i hele Toscana. Selv den ”vanlige” Chianti Classicoen tåler uten problemer 10-15 år på langs. Samtidig mener Coralia selv at Riservaene ofte viser sitt fulle potensial først etter 15-20 år.

Fakta

  • de beste årgangene er; 1971, 1975, 1977, 1982, 1985, 1986, 1993, 1995, 2000, 2001, 2004, 2008 og 2010
  • 70% av produksjonen eksporteres til USA, Norge, Danmark, Sverige, Nederland, Storbritannia og Japan, bl.a.
  • 93% av produksjonen kommer fra Sangiovese druen, resten er Cabernet Sauvignon, Trebbiano og Malvasia

Vinifikasjon

Denne vin santoen er laget på 60 % Trebbiano og 40 % Malvasia druer fra vinmarker som ble plantet mellom 1960 og 1970. I slutten av september ble de beste druene høstet for hånd, tørket i 6 måneder på stråmatter før de forsiktig ble presset og overført til 80 liters Caratelli eikefat (små kastanjefat). Mosten gjæres naturlig og vinen fikk så hvile i 18 år (!) før den ble tappet, uklaret og ufiltrert, på flaske.

Smaksnotater

Ikke for søt ikke for syrlig, men nok av begge deler. Nydelige og milde smaker i perfekt balanse, appelsinskall, mandel, fiken og tørket mango med en ettersmak som varer en liten evighet. Dette er en kontemplasjonsvin av de sjeldne, en dessert i seg selv. En glede å smake og en glede å vite at det ligger noen eksemplarer og hviler i vinskapet mitt.

Den koster, men det er en sjelden mulighet å få kloen i noe spesielt godt! De drikker godt temperert til 12-14º C, nytes som kontemplasjonsvin og kan lagres i mange mange år, 30-40, 100!

Castell’in Villa Vin Santo 1998

Castell`in Villa