Domaine Jean-Paul Schmitt driver en liten familiedrevet vingård i Alsace
Det sies at i Alsace lages det tysk vin på fransk måte, og det stemmer nok ganske bra. Det henger sammen med druene som brukes, men også med områdets historie og plassering. Surkål og fett svinekjøtt er den tradisjonelle maten. Men der tyskerne lager finstemt hvitvin med lav alkohol og noe sødme, er klassisk Alsace-vin beintørr, sterk og smaksrik.
Mange mulige matkombinasjoner til Alsace-vin
Tørr riesling fra Alsace kan passe godt til krabbe, fisk med fet smørsaus, spekeskinke, ribbe eller grillet svin. Hummer og østers er også god mat til de fyldigste vinene.
Smaksrik pinot gris passer til krabbe, kylling, svin og røkt fisk eller delikat kinesisk mat. De søte er gode til blåmuggoster.
Aromatisk gewurztraminer med litt sødme passer til oster, spesielt munster eller andre kittoster, fondue inkludert. Sterk asiatisk mat, som kinesisk eller thai, kan gi spennende aromakombinasjoner. De søteste vinene er best for seg selv.
Crémant d’Alsace er en musserende vin som lages etter tradisjonell metode, som i Champagne. Den er ofte et rimeligere og godt alternativ til champagne, og lages på flere druetyper. Vanligst er chardonnay, pinot blanc og riesling.
Man kan ikke besøke Alsace bare for å smake vinene. Man bør også oppdage Route Du Vin. Alsace sin berømte vinrute bukter seg gjennom den pittoreske regionen fra Marlenheim, like nordvest fra Strasbourg, til den lille landsbyen Thann nær Mulhouse, 100 kilometer lenger sør. Langs ruten ligger Alsace sine mange grand cru vinmarker, og den går gjennom middelalderbyer og eventyrlandsbyer med brolagte gater og bindingsverkhus, der det serveres lokale viner og tradisjonell alsasisk mat. Det kan ta noen dager å utforske hele ruten. Men det er verdt det.
Gode representanter for vinstilen i Alsace
I Alsace holder Domaine Jean-Paul Schmitt til og driver en liten familiedrevet vingård i byen Scherwiller i Bas- Rhin regionen i Alsace.
Domaine Jean-Paul Schmitt driver en liten familiedrevet vingård i AlsaceKarrig, men likevel fruktbart jordsmonn gir godt grunnlag for å kunne produsere kvalitetsvin basert på prinsippene om organisk vinproduksjon.
Flere av vinene er å finne i vinmonopolets rikholdige hyller. Jeg vil spesielt trekke frem Reserve Personnelle Riesling, Pinot Gris Reserve Personnelle 2014, Classique Pinot Gris, Pinot Noir Reserve Personnelle og Gewurztraminer Reserve Personnelle. Alle gode representanter for vinstilen i Alsace og vingårdens kvaliteter.
Vingårdens riesling-vin er frisk og fruktig med lang ettersmak. I disse sommertider passer den godt til fisk, men også lyst kjøtt. Det er lov å prøve den til asiatisk mat. Vinen er laget på 100% riesling-drue.
To av mine favoritter er hvitvinene som lages på pinot gris, begge 100%. Det lages forøvrig også gode italienske hvitviner i Alto Adige på samme drue. Men Alsace har et litt annet smaksutrykk.
Både Pinot Gris Reserve Personnelle 2014 og Classique Pinot Gris passer utmerket til årets skalldyrsesong. Så da er det bare å reise ned til Hvaler og kjøpe de beste rekene.
Så må vi se nærmere på deres Pinot Noir Reserve Personnelle. Her kan man smake en rødvin med karakter og friskhet som passer like godt til det kraftige kjøttet man fortærer sommerstid, gjerne på grillen og utvalgte oster. Vinen kan lagres, men jeg hadde like stor glede av den nå.
Domaine Jean-Paul Schmitt driver en liten familiedrevet vingård i AlsaceSå til den siste vinen som er laget på en særpreget drue som utvikler de helt spesielle vinene. Druen er Gewurztrauminer og vinens navn er Gewurztraminer Reserve Personnelle 2015. Har du lyst på en aperitiff på terrassen er dette vinen. Men, den passer også godt til lyst kjøtt og grønnsaker.
Ikke undervurder serveringstemperatur!
La oss ikke undervurdere viktigheten av temperatur på vinen når den serveres. Spesielt i disse varme sommertider.
Riktig temperatur på vinen du serverer er vesentlig for en optimal opplevelse. Ofte ser man at rødviner blir servert for varmt, og hvitviner for kaldt.
Generelt kan man si at en vin bør serveres noe for kald, enn for varm. Temperaturen vil alltid stige noe når vinen settes på bordet og serveres i glassene.
Domaine Jean-Paul Schmitt driver en liten familiedrevet vingård i AlsaceEn enkel regel for serveringstemperatur er at en ung og enkel vin skal være noe avkjølt.
For eldre og mer komplekse viner bør serveringstemperaturen være noe høyere. Dette gjelder for både hvite og røde viner.
Hvitvin gjør seg best når de serveres på en temperatur mellom 7–10 °C avhengig av type hvitvin. For eksempel, en tørr riesling serveres litt kjøligere enn en fyldig chardonnay.
Rødvin serveres mellom 12–18 °C, også her avhengig av type rødvin. For eksempel, en lett og fruktig valpolicella serveres noe kjøligere enn en fyldig bordeauxvin.