I dag drives familiebedriften av familiens fjerde generasjon, og tross stadig nyskapning og utvikling har de hele tiden bevart respekten, kunnskapen, tradisjonen og kjærligheten til vinmakingen i området. Nylig ble Tommasi Amarone stemt frem av 18 millioner Vivino-brukere verden over som én av de topp fem beste Italienske vinene – et vitnesbyrd som taler for seg selv.
Hvorfor benyttes flasker som tar 0,75 l?
Har du noen gang tenkt over hvorfor vinflasker inneholder 75 cl og ikke 1 liter? Noen påstår at dette tilsvarer lungekapasiteten til de første glassblåserne som produserte vinflasker, andre viser til historien og de britiske vinhandlernes omregninger til flasker ved kjøp av tønner med vin fra franskmennene. Hos vinprodusenten Tommasi Viticoltori i Italia sier de at ca. 1 kilo druer tilsvarer 75 cl med vin – som de mener er årsaken til 75cl flasker – noe som er både logisk og lett å huske.
Hvis man nå skyter inn at én flaske Tommasi Amarone inneholder mer enn 20 kg druer fra noen av de beste vinmarkene, blir regnestykket med en gang snudd på hodet. Plutselig blir 370 kr en høyst akseptabel pris når du vet hva egentlig du betaler for. For uansett hvor mye enkelte vrir og vender på det er vin et jordbruksprodukt, og kvaliteten vil aldri bli noe bedre enn råvarene som danner utgangspunktet. Hvordan får man så 20 kg druer i én flaske som rommer 75 cl? Med litt hoderegning (brukte faktisk kalkulatoren) tilsvarer 20 kg druer 15 liter vin. Svaret ligger i teknikken med det vakre navnet Appassimento, som betyr tørking av druene. I drøye 3 måneder ligger druene og tørker til de nær sagt er rosiner, før de presses, gjæres, lagres og tappes. Neste gang du spiser rosiner kan du klemme på de og se – du skal ha temmelig mange før du kan presse ut nok saft til en flaske vin. Resultatet er uansett en helt spesiell vin med en konsentrasjon, kompleksitet, struktur og alkoholprosent som ikke står tilbake for noen.
Dessverre er det ikke alle som produserer Amarone som benytter så mange kilo druer og tar dette like seriøst. Der hvor franskmennene har vært svært dyktige og vernet om kvaliteten på stedsnavn som Chablis, Bourgogne, Bordeaux, Champagne etc, har Italienerne et alt for snilt regelverk som mange vet å utnytte. Derfor har Tommasi og 12 andre produsenter av Amarone dannet en gruppering de kaller for Amarone Families, som kort fortalt er ekstra strenge – selvpålagte – regler for produksjon av denne fantastiske vinen. Dette er gjort for å verne om navnet og kvaliteten på et produkt som er ulikt alt annet i vinens verden.