Hva er en sommer uten skalldyr og Sancerre?
Denne kvelden skal vi smake hele 12 viner fra en av Sancerre aller beste produsenter. Viner som er helt i verdensklasse. Både hvite og rose, samt noe så sjeldent som røde viner fra Sancerre.
Vi får smake hvite Sancerre fra alle 3 apelasjoner, Menetou – Salon, Pouilly – Fumé og Sancerre. Smakingen avsluttes med Jean-Max Rogers meget delikate og flotte røde viner laget på 100 % pinot noir. De kommer fra marker som har samme jordsmonn som i Burgund og kan sammenliknes med de beste vinene fra Burgund!
Familien Roger har drevet med vinproduksjon i Bué siden 1700 tallet.
Jean – Max tok over 40 mål vinmark fra sine foreldre på begynnelsen av 70 tallet. Sønnene Etienne og Thibault sluttet seg etter hvert til virksomheten.
Kveldens viner:
1 | Menetou – Salon 2011 | 736001 | kr. 174,90 |
2 | Pouilly-Fumé Cuvèe Chante Alouettes 2010 | 3032601 | kr. 199,90 |
3 | Sancerre Vieilles Vignes 2007 | 3133801 | kr. 254,90 |
4 | Sancerre La Grange Dimiere Rose 2013 | 519701 | kr. 194,90 |
5 | Sancerre rouge VV 2008 | *) | |
6 | Sancerre blanc VV 2010 | *) | |
7 | Sancerre blanc cuvèe C.M | *) | |
8 | Menetou – Salon rouge «Cuvèe le charnay» | *) | |
9 | Sancerre rouge La grange dimiere 2010 | *) | |
10 | Sancerre Cuvèe Les Caillottes 2011 | 3247301 | kr. 189,90 |
11 | Sancerre Cuvèe les Caillottes magnum 2008 | 4807705 | kr. 384,90 |
12 | Sancerre blanc cuvèe G.C. | *) | |
*) ikke på det norske markedet pr i dag |
Dato: | Onsdag 25. juni kl. 17.00 |
Sted: | Consenzo Brasserie, Henrik Ibsens gate 90, 0255 Oslo |
Servering: | Kun vin |
Foredrag og smaking: | På engelsk og ledes av Etienne Roger |
Pris | Medlem NVkF kr. 250,- Ikke-medlem kr 350,- |
Påmelding: | https://www.deltager.no/jean-max_roger_25062014 |
Sancerres jordsmonn.
Vinmarkene til Roger ligger hovedsakelig i «Cailottes», bestående av grus og kalk. Noe er helt i vest, hvor kimmeridge (chablisjordsmonn) og leire er dominerende. Dette er forutsetninger som gir svært strukturerte og elegante viner.
Pouilly- Fumés jordsmonn.
Her er det kalkholdig jordsmonn med «lommer» av leire og flint. Igjen er kimmeridge til stede. Leiren gir rikhet og flinten røykaromaen.
Menetou – Salons jordsmonn.
Den skrinne jorden består av et tynt lag kalk og noe leire. Vinene herfra særpreges av tropiske aromaer.
Vinstokkene er plantet tett, 7000-8000/Ha. Oppbindingen er hovedsakelig Single guyot. Noen parseller har Cordon de Royat.
Gjæringen av hvitvin varer i mange uker. Dette for å trekke ut så komplekse aromaer som mulig. Vinen ligger også lenge på bunnfall. Det tilføres ikke gjær. VV cuvéen er delvis fermentert på 400 l. eikefat, med et år på bunnfall. Resten går via stål.
Rosévinen gis også lang fermentering for å oppnå optimal kompleksitet.
I rødvinen etterstreber det slank finesse. Stilkene fjernes før en kjølig maserasjon. Gjæringen avsluttes etter 10-12 dager. For å bevare all frukt og friskhet, lagres ikke rød Menetou – Salon i fat. 30% av rød Sancerre får et fatopphold i 12 måneder. Resten lagres i stål. Den røde Sancerre VV består av de eldste parsellene. De modnes omtrent tolv måneder i fat.
Les mer her: http://www.jean-max-roger.fr