Asparges og vin

Aspargessesongen nærmer seg og vår venn går for å være en vanskelig kar når det kommer til vinkombinasjon, men umulig...
Man ser her som til det meste andre en rekke tips, og det er alltid noen som er uenige. Men asparges har en tendens til å få en hel del viner til å fremstå som nærmest anemiske og metalliske i min munn, men det er særlig en vinstil som takler asparges bedre enn alle andre for meg. Mange sverger til sauvignon blanc, gjerne fra Loire. For meg er dette bare delvis rett, vinene er for slanke, for syrlige og de noe grønne solbærbladaromaene i for eksempel en Sancerre fremheves for mye for meg. Men litt sydvest for Sancerre, i Bordeaux lager man hvite viner på sauvignon blanc, som ofte er blandet med semillon, og her får man en større rikhet og kropp på vinene som for min del passer aspargesen langt bedre.
Riesling fungerer relativt bra med hvit asparges, særlig om det er nok syre i hollandaisen, men grønn asparges er glimrende til viner fra Graves og Pessac. Om man handler med strammere budsjetter er det også rimeligere utgaver fra Bordeaux som gir en helt grei match. Den lett tropiske fruktfylden som semillon bringer med seg inn i blenden er nøkkelen til matchen, men ikke den alene. Også den mer oksidative vinmakingen og fatlagringen gjør at selv hvit Bordeaux bestående av hundre prosent sauvignon blanc fungerer bedre enn det meste annet.
Mine favorittretter med asparges er klassikeren med sauce hollandaise, det florerer av oppskrifter på nett om du ikke kan sausen fra før. En annen rett er en aspargessalat hvor du enten trekker aspargesen lett, eller steker den lett i olje eller smør, så den fortsatt knaser når man tygger den, deles i mindre biter, legges på fat, man strør litt maldonsalt over, litt juice fra ferskpresset sitron, bare noe a la en spiseskje eller tre til en bunt, litt ettersom hvor følsom du er for syren, og så strør man flak av parmesan over. Ferdig, lett og raskt. Under viner som passer til.
2013 Château le Grand Housteau blanc
VP nr 9773401 Kr 125,- Lett og fruktig duft, noe grapefrukt og mineraler. Frisk syre, lett fruktig og frisk, noe slank til aspargesen er den men den går. Mye vin for pengene. 84 poeng.
2013 G de Guiraud
VP nr 9773901 Kr 169,90 Epler, grapefrukt, sitroner og mineraler. Frisk syre, fruktig og frisk, hakket mer sødmefull men også slankere enn de siste årgangene. 86 poeng.
2011 R de Rieussec
VP nr 9772401 kr 259,90 En vin man sjelden ser i markedet, epler, tropiske frukter, fruktdrevet med noe avdempet mineralitet under. Frisk syre, fruktig, livlig, elegant og nesten kremet. 87 poeng.
2012 Le Demoiselles de Larrivet-Haut-Brion
VP nr 865001 kr 279,90 Fruktig og rik duft, tropiske frukter og epler. Frisk syre, rik, fruktig og nesten sødmefullt utrykk med aprikoser, men vinen er helt tørr. Rik og intens, bør serveres på den kjølige siden. 89 poeng.
2012 L’Esprit de Chevalier blanc
VP nr 1815301 Kr 295,- Her er mineralene mer fremtredende, epler, sitrus og noe grapefrukt på duft. Frisk syre, fruktig mineralsk og grapefrukt i finish, pen lengde. 89 poeng.