Bare bra Barbera

Da vi ikke kunne reise til vinen, reiste vinen til oss. Jeg stiftet bekjentskap med Alfiero Boffa og hans viner...

Thomas Grette ved importøren Vinarius ledet oss gjennom en smaking av Alfiero Boffas viner. Foto: Hallvard Mørck

Da vi ikke kunne reise til vinen, reiste vinen til oss.

Jeg stiftet bekjentskap med Alfiero Boffa og hans viner på tur til Piemonte med familien for fem år siden, som du kan lese utfyllende om i NVKFs artikkel om Alfiero Boffa, «kongen av Barbera». I Golia vinklubb kunne jeg drømme meg tilbake til Asti, Piemonte på smaking av åtte av Boffas viner.

Bare bra Barbera fra Boffa. På bildet er Alfiero Boffa med vinene vi smakte på hans vingård for fem år siden. Foto: Truls Aasterud

Alfiero Boffa, som har fått tilnavnet ”kongen av Barbera”, er en produsent i Asti i Piemonte, Italia. Han produserer et bredt spenn av viner laget på Astis hoveddrue Barbera. Før korona-epidemien stoppet alt av reiser, vin og annet, hadde Golia vinklubb planlagt å reise til Piemonte for å smake vinene til Alfiero Boffa. Da reisen måtte avlyses, ble det i stedet en smaking her hjemme, der importøren stilte opp for å lede oss gjennom en smaking av Boffas viner. Kort tid før Golia vinklubb avholdt sin smaking, gikk Alfiero Boffa bort. Vi håper smakingen var i hans ånd.

Barbera er en drue som har fått god medvind i Norge, kanskje fordi det er en drue med lite tannin. Det er særlig to viktige områder i Piemonte for Barbera, Asti og Alba. Jeg har fått det for meg at Barbera d’Asti er syrligere enn sin motpart i Alba, mer kirsebærstein, i hvert fall var det god syre i Boffas viner.

Tre av Boffas viner er å finne på polet, og det vil ikke forundre meg om flere tas inn etter hvert. Boffas viner er holdbare viner som kan ha et langt liv på flaske. Vinene blir holdt igjen lenger enn minimumstiden, heller enn å selge dem før de er klare. I Boffas flasker er det mye tradisjon og mye historie, og han gikk for lavt utbytte for å oppnå kvalitet.

Vi smakte vi oss gjennom en flott lineup i stigende kvalitetsrekkefølge. Foto: Hallvard Mørck

I kohorter på to og tre personer smakte vi oss gjennom en flott lineup i stigende kvalitetsrekkefølge. Den første vinen vi smakte, var en kameleon av en vin. Storica var fersk, syrlig og fruktig, og svært anvendelig. Navnet henspiller til at vinen er satt sammen av druer fra de fire vinmarkene til Boffa. De fire neste vinene som fulgte, var enkeltmarksviner, oppkalt etter enkeltmarken druene kom fra. Også disse hadde god syre og falt i god smak i kohorten. De tre siste vinene var cuveer, med druer fra flere av vinmarkene. Blant cuveene var en vin jeg forelsket meg i for fem år siden: Testimonium, en kraftkar av en vin, dedikert til Alfieros far og egnet til et lengre liv på flaske.

Det er bare å håpe at den som overtar etter Alfiero Boffa bringer arven videre.

Smaksnotat:

Alfiero Boffa Storica Barbera d’Asti Superiore 2018
Bestillingsutvalget
Røde bær, nøtter. Saftig og syrlig. 82 poeng.

Alfiero Boffa Muntrive Barbera d’Asti Superiore 2017
Bestillingsutvalget
Bringebær, nøtter, treverk. Litt parfymert. Saftig. Aromatisk og syrlig. Bra intensitet og lengde. 86 poeng

Alfiero Boffa More Barbera d’Asti Superiore 2016
Pepper, røde bær, urter. Saftig frukt, sjokolade, kjøtt. Bra kompleksitet. 87 poeng

Alfiero Boffa La Riva Barbera d’Asi Superiore 2016
Røde bær, krydder, spekekjøtt, stekt sopp. Saftig frukt, litt urter. 85 poeng

Alfiero Boffa Cua Longa Barbera d’Asti Superiore 2015
Bestillingsutvalget
Bringebær, sjokolade, krydder, løv. Bra kompleksitet og balanse. 89 poeng

Alfiero Boffa Collina della Vedova Barbera d’Asti Superiore 2013
Modne røde bær, sopp, treverk, jordlig. Modent preg. 89 poeng

Alfiero Boffa Testimonium Barbera d’Asti Superiore 2016
Kirsebær, urter, sopp, nellik. Bra kompleksitet og balanse. 90 poeng

Alfiero Boffa Velo di Maya Monferrato Rosso 2015
Solbær, kjøtt, røyk, skogbunn. Saftig frukt, syrlig, bra konsentrasjon og lengde. Nydelig vin. 91 poeng