Brødrene Nicolo og Luca De Ferrari, som i dag driver Boscarelli
Har du ikke ordnet deg et besøk hos en vinprodusent før middag? sier organisatoren fra Consorzio di Vino Nobile di Montepulciano. Nei svarer jeg, skulle jeg det? Ja, alle journalistene skal besøke en av produsentene før middag, hvem vil du besøke? Tja, er Boscarelli mulig? Hvorfor jeg spør om Boscarelli? Jo, for min del med margin den beste produsenten i regionen. Vi spør, svarer damen. Rundt to minutter etterpå var besøket fikset. Smakingen er over, vi har smakt igjennom et knippe Vino Nobile over femti årganger og journalistene gjør seg klare til besøk.
Hvem skal du besøke sier en amerikaner til meg. Boscarelli. Hva? De står jo ikke på listen over produsenter som tar i mot besøk! Mulig det svarer jeg, det ble ordnet for halvannen time siden på sparket. Wosj, der forsvant han. En annen journalist, en tredje, Boscarelli? Hvordan fikk du til det?
Luca De Ferrari, ja, de heter det, Ferrari betyr smed, står klar ved døren. Tykt kashmirskjerf dandert over skuldrene som bare italienere gjør det. Vi er straks klare, men dere sitter på med broren min forklarer han. Dere? Spør jeg. Ja, han der kommer også sier Luca og peker på amerikaneren som forsvant så det skvalpet i vinglassene for litt siden. Joda, han ordnet seg også plass nå som portene åpenbart var åpne. Nicolo De Ferrari, lillebror, både i høyde og alder smiler bredt i skjegget. Vi skal ut og kikke på vinmarker. Il Nocio, oppkalt etter et valnøttre som nå er avgått ved døden, men hvis avkom fortsatt klynger seg til skrenten ned fra vinmarken. Vi ser fotavtrykk etter mengder med villsvin som valfarter vinmarken nattestid og skaper en del problemer. Jakt er knapt tillatt, men en og annen blir tatt når bøndene blir lei.
Boscarelli ble etablert på 1960-tallet da det egentlig var Luca og Nicolos bestefars sommerhus. Det var en liten vinmark på eiendommen som naboene mente gav svært god vin fra gamle vinstokker. Så de laget litt vin fra vinmarken og olivenolje fra alle oliventrærne. Det gjør de fortsatt. Deres mor arvet i 1983 og det ble mer seriøs drift av vineiendommen nå, for hun flyttet hit. I dag bor Nicolo her på fulltid, mens mor og bror kommer ned fra Genova hvor farens slekt kommer fra og hvor de bor i helgene. Nicolo gikk lei all kjøringen og valgte å bo her fast. Vinene de lager er mer raffinerte i tanninstrukturen enn noen av naboene, og her oppe i relativ høyde for sangiovese trengs det litt mer nennsom ekstraksjon. Videre er det sjelden plump frukt herfra, eller overdreven alkohol, noe plenty av de andre eiendommene har slitt med. For meg har de alltid levert i en annen klasse enn røkla, og med de nye årgangene som vi smakte, amerikaneren og jeg, fortsetter denne trenden.
2015 Boscarelli De Ferrari
Ruby. Raspberries, fruity, floral nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, juicy.
85 p.
2015 Boscarelli Prugnolo Rosso di Montepulciano
Bright ruby. Raspberries, some violets, light spicy note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, elegant.
86 p.
2015 Boscarelli Merlot Cortona
6000 bottles made. Blueberries, raspberries and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, blueberries, some spices.
86 p.
2013 Boscarelli Vino Nobile de Montepulciano
Bright ruby. Red berries, some anise, cherries, somewhat tighter nose. Fresh acidity, ripe tannins, ripe cherries, morellos, rounded fruit with texture behind it, elegant and detailed, good length.
89 p.
2012 Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano Riserva
Bright ruby. Red berries, scented, fruity, intense, blackberries and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, juicy, fruity, intense, blackberries, fairly detailed, long.
92 p.
2012 Boscarelli Vino Nobile de Montepulciano Riserva Sotto Casa
Ruby. Cassis, blueberries, some spices, cherries and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, structured, red berries, blackberries, some thyme, vanilla and spices, long.
91 p.
2012 Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano Il Nocio
Bright ruby. Red berries, cherries, liquorice, lightly scented, riper notes. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries and spices, quite intense, cherries and liquorice, long.
92 p.
2013 Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano Il Nocio
Ruby. Floral, scented, red berries, fruity, ripe, violets, some dark fruits beneath on the nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, cherries, some liquorice, light spices touch far back, long.
93 p.
2005 Boscarelli Vin Santo Familiæ
800 half bottles made. Apricots, raisins, cinnamon, touch of bergamot and blood orange nose. Fresh acidity, fruity, fresh, lively, playful, apricots, lemon touch, lemon peel, pineapples, lovely freshness, balance and elegance, one of the most elegant and refined Vin Santo’s I’ve tasted. Has some botrytis on it.
94 p.