Carljohansværn Vinselskab besøkte Col d’Orcia

Fire av medlemmene i vinklubben Carljohansværn Vinselskab besøkte Montalcino i september i fjor. Det er rundt 250 vinprodusenter i Montalcino....

Fra venstre: Ghiaie Bianche, Rosso di Montalcino, Brunello de Montalcino, Poggio Al Vento Riserva og Olmaia Cabernet Sauvignon. Foto: A.Bøhmer

Fire av medlemmene i vinklubben Carljohansværn Vinselskab besøkte Montalcino i september i fjor. Det er rundt 250 vinprodusenter i Montalcino. Nå har ikke vi smakt alle Brunello di Montalcino vinene, men vinene fra Col d’Orcia må være blant de beste. 

Senior Francesco Marone til venstre – junior Santiago Marone til høyre og vår guide Filippo Magnani i midten Foto: A. Bøhmer

Col d’Orcia er en av Montalcinos eldste vingårder. Godsets historie går tilbake til 1890, da Franceschi-familien i Firenze kjøpte eiendommen, den gang kjent som Fattoria di Sant’Angelo di Colle. Så tidlig som i 1933 presenterte Fattoria di Sant’Angelo di Colle sin Brunelli på vinutstillingen i Siena, en av de første varemessene i Italia, tiår før Brunello skulle bli en prisbelønt vin i verdensklasse.

Brødrene Leopoldo og Stefano Franceschi arvet eiendommen som de delte i 1958. Vilkårene for delingen forbød brødrene å bruke den eksisterende Fattoria di Sant’Angelo di Colle-navnet. Stefano Franceschi kalte gården sin Col d’Orcia (høyden over elven Orcia). Stefano Franceschi giftet seg senere inn i kongefamilien til den fremtidige kongen av Spania Juan Carlos. Han og kona hadde ingen barn, og i 1973 solgte han eiendommen sin til Cinzano-familien i Piemonte. Cinzano-familien var aktiv i brennvinsbransjen, og brukte sitt omfattende salgsnettverk til å distribuere de tidlige årgangene av Col d’Orcia.

140 hektar vinmarker. Foto: Col d`Orcia

Samtidig som overdragelsen til Cinzanos, ble det i Col d’Orcia plantet en rekke plantesorter, inkludert hvete, tobakk, oliven og druer. En av hovedbygningene er faktisk møllen til den gamle Fattoria di Sant’Angelo di Colle. I 1973 var det bare noen få hektar dedikert til druer, men planting av druer økte i løpet av denne tiden under ledelse av grev Alberto Marone Cinzano og nådde 70 hektar på begynnelsen av 1980-tallet. I 1992 overtok Marone Cinzano’s sønn – Francesco – eiendommen. Francesco fortsatte vindrueplantingen til dagens 140 hektar, hvorav 108 er Brunello. Dette gjør Col d’Orcia til den tredje største Brunello-vingården i Montalcino.

Junior Santiago Marone Cinzano geleidet oss gjennom 5 smakinger mens forfedrene kikker ned på oss fra veggen. Foto: A. Bøhmer

Året 2016 var et av de beste årene i nyere tid i Montalcino med en optimal vekstsesong med god modning. Druene var av høy kvalitet med fravær av sykdommer og råte. De siste årene har vært endel preget av flere varme og tørre år blandet med enkelte år med mye nedbør. Derfor fremstår 2016 som en super årgang.

Her er de fem vinene vi fikk smake på:  Ghiaie Bianche, Rosso di Montalcino, Brunello de Montalcino, Poggio Al Vento Riserva og Olmaia Cabernet Sauvignon.

Foto: Col d`Orcia

4454001
Brunello di Montalcino 2016 (2017-årgangen tilgjengelig på polet nå)
339,90 kr
Farge/lukt: Klar varmrød. Flott karakter og dybde fine krydder- og eksotiske toner.
Smak: Stor og god frukt, fin syre, god konsentrasjon, fine tanniner, sitter lenge og godt.
Passer til: Lam, vilt.