Clos Fourtet

Rett over gaten for bymuren i Saint-Emilion ligger Clos Fourtet. Når man parkerer oppe på platået ved byen, oppe ved...

Clos Fourtet er av mange litt glemt når man snakker om de virkelig gode husene i Saint-Emilion. Samtidig har slottet en trofast kundegruppe som alltid kjøper, fordi de liker stilen. Her har man en litt mer strukturert vin, ikke bare myk og til dels overmoden frukt som enkelte produsenter i regionen er kjent for. Fruktutrykket hos Clos Fourtet er mer presist og kjøligere. I enkelte eldre årganger kunne vinene være nesten kantete rustikke som unge, men de gikk det stort sett av seg. Med nye eiere i Cuvelier familien ble det mindre rustikt og mer presis og elegant frukt. Man ønsker å lage vin for å drikke, ikke for å høste poeng, men som ikke blir drukket.

Ett av kjennetegnene hos Clos Fourtet er en mineralitet som kan minne om grafitt, eller den aromaen du får av selve blyet i en blyant. Denne karakteren finner man i en stripe av produsenter som begynner med Villemaurine på andre siden av dette hjørnet av Saint- Emilion, går igjennom Clos Fourtet og Château Canon og ender muligens opp helt ute på pynten hos Château Quintus. Det er i alle fall antydninger til det der ute også. Belair-Monange ser også ut til å få det med litt mer alder i flasken, men den er ikke fremtredende i ung alder. Alle disse husene ligger om ikke som perler på en snor, så i alle fall på rekke bortover platået. Det er ikke like tydelig hos andre produsenter, i alle fall ikke for meg.

 

Det er i dag Matthieu Cuvelier som styrer Clos Fourtet og den andre eiendommen familien har kjøpt, Château Poujeaux i Moulis-en-Médoc. Fruktkvalitet er gjennomgående tema og det er investert i kjelleren for å få mer presisjon i vinmakingen også. Nå er også vinmarkene analysert og replanting av mindre gode kloner eller plotter som er mer egnet for en annen druesort er på gang. Som Neil Martin skrev under en primeursmakingen i fjor, den aller mest eksklusive parkeringsplassen i Bordeaux dette året var i en av parsellene til Clos Fourtet hvor man har nappet opp vinplantene for å plante nye. Det gjorde at man hadde plass til et mega partytelt til Jurade de Saint-Emilions sommerfest i juni også, midt i vinmarken. To årganger finnes på polet, den ene kun i to butikker da importøren er utsolgt. Jeg ser gjerne mer Clos Fourtet her på berget personlig.

2012 Clos Fourtet
VP nr 2839301 kr 998,80 (Kun på Røa og Sandnes)
(SEP 2015) Deep ruby. Scented, fruity, some vanilla notes, spices and minerals, fairly layered nose. Fresh acidity, ripe tannins, elegant, red fruits, darker berries, long. 92

2011 Clos Fourtet
VP nr 2839301 kr 934,90
(SEP 2015) Deep ruby. Dark fruits, ripe, juicy, rich and intense nose, some coffee. Minerals far back. Fresh acidity, ripe tannins, ripe, rich, fruity, dark berries, intense and long. 93

Det er også en andrevin inne i 2011 årgangen, La Closerie de Fourtet, men denne vinen har jeg faktisk aldri smakt. Pris 348,90