d’Arenberg – et sympatisk australsk bekjentskap

Del på Facebook

I følge Chester Osborne, som er fjerde generasjon og ansvarlig både i vinmarkene og i kjelleren, så har overgangen til grønnere dyrking gitt dypere røtter og druer med tykkere skall med mindre grønne tanniner.

Ved første gangs gjennomgang av vinene, før smaking, er det særlig navnene som vekker interesse, og en smule munterhet. The Hermit Crab, The High Trellis, The Laughing Magpie, The Dead Arm og The Noble Mudpie gir kanskje mer assosiasjoner til programmet for en pub-til-pub runde i London enn vinsmaking en fredag kveld hjemme i stua. Men de har alle en dypere betydning, noe en rask titt på hjemmesiden deres, http://www.darenberg.com.au/, se selv!

 

D’Arenberg “DADD” 2013

 

Adelaide Hills, South Australia
# 1871001 – BU
kr 189,90

Druene til denne vinen er høstet tidlig
for oppnå den skarpe smaken og syren
som ofte karakteriserer musserende viner.
Manuell innhøsting av druene som senere
fottråkkes. Det er benyttet en blanding av
Chardonnay, Piont Noir og Pinot Meunier.

Tiltalende og ren, pære på duft, grape og
pære på smak. Gode bobler.

82 poeng

 

 

 

D’Arenberg “The Hermit Crab” 2013

McLaren Vale, South Australia
# 1870901 – BU
kr 149,90

Druene til denne vinen er høstet manuelt,
og fottråkket. Drueskallene fjernes fra mosten
ved hjelp av gammeldagse tønnepresser og
deretter lagret på eikefat.

Lys strågul og klar. Tiltalende og ren duft, med
honningmelon. Smak av sydfrukter, Pen syre
og bra lengde. Ypperlig til sommerkosen på terrassen.

81 poeng

 

D’Arenberg “The High Trellis” 2011

McLaren Vale, South Australia
# 6573101 – BU
kr 169,90

Dyp rød. Duft av skogsbær og hint av mynte.
God fruktsyre, noe tanniner. Akseptabel lengde.
Helt grei vin. Kan kanskje med fordel ligge
et par år i kjelleren?

80 poeng

 

D’Arenberg “The Laughing Magpie”
Shiraz Viognier 2010

McLaren Vale, South Australia
# 4417401 – BU
kr 219,90

Dyp rød, Mørke bær og blomster. Kirsebær på smak,
saftig og balansert. Beskjeden duft av plomme,
med hint av pepper. Kan fortsatt lagres,
men drikk gjerne nå, til vilt.

83 poeng

 

D’Arenberg “The Dead Arm” Shiraz 2010
McLaren Vale, South Australia
# 5907101 – BU
kr 339,90

Tett, mørk rød. Solbær, sviske og andre mørke bær i duften. Elegant. Kraftig, en skikkelig «powerpack», mørke bær og kirsebær også i munnen, lang ettersmak med flere lag. En av de bedre shiraz’ene fra Australia som vi har smakt på lenge. Produsenten mener selv at denne vinen vil nå sitt potensiale etter 20 års lagring, – men hvorfor vente så lenge? Denne vil vi gjerne prøve til grillmaten neste år.

Som en kuriositet kan nevnes at denne vinen er priset til AUS $ 62,90 i Melbourne (29.11) dvs om lag NOK 370,-

86 poeng

 

D’Arenberg “The Noble Mudpie” 2010

McLaren Vale, South Australia
# 1871102 – BU
kr 129,90 (37,5 cl)

Gylden farge. Sviske, rosin, sitrus, aprikos og
nøtter i skjønn forening. Distinkt smak av
honning, multer og aprikos. Sødmen
(restsukker 310 g/l) balanseres perfekt mot
syren. Nydelig dessertvin, som drikker godt nå,
men kan også lagres noen år til. Kan fort bli en favoritt til jul.

85 poeng