De beste pølsene på 17. mai!

På nasjonaldagen spiser vi pølser til den store gullmedaljen. Noen av pølsene står også til gull.

De erfarne pølsemakerne Pål Røstvang (v.h) og Tom Chr. Johannessen bedømmer Knakkwurst under NM i Kjøttprodukter 2014. Foto: KLF

Forrige gang NM i Kjøttprodukter ble arrangert konkurrerte hele 193 forskjellige pølser i bedømmingen. Aldri før har så mange norskproduserte pølser vært samlet på ett sted.

Pølsesalget i Norge er nokså stabilt. I fjor spiste vi rundt 13500 tonn wienerpølser, 23 500 tonn grillpølser, og 5 900 tonn spesialpølser. Om man tar med alt av pølser, som middagspølser og falukorv, ender en rundt 62 500 tonn pølser totalt.

NM i Kjøttprodukter så dagens lys tidlig på åttitallet. Siden den gang har de aller fleste norske kjøttbedrifter deltatt i konkurransen.

– Tilbakemeldingene kan bli nådeløse om produktene er smakløse, har slapp konsistens eller om det har vært dårlig service på utstyret som er brukt i produksjonen. Siden alle produktene testes anonymt, er det heller ikke mulig å si om produktet kommer fra en stor industribedrift eller en liten produsent, sier Eide.

– Det kommer forbrukerne til gode på 17. mai. Hvilken spekemat løfter 17. mai frokosten? Hvilke grillpølser smaker best på grillen, og hvilket kjøtt er best på grillen? Det har vi allerede svaret på, sier Svein-Erik Eide, kommunikasjonssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

Her finner du Norges beste grillpølser

Her finner du Norges beste wienerpølser

Her finner du Norges beste gourmetpølser

 

Ikke bare pølser!

 

 

Lurer du på hva du skal bidra med til årets festligste frokost? Vinnerprodukter fra NM slår sjelden feil, og premiert spekemat forsvinner garantert raskt fra koldtbordet.

Her finner du Norges beste spekekjøtt

Her finner du Norges beste spekepølser

 

For ikke å glemme grillmaten

 

 

Selv om det ikke er meldt det beste været på 17. mai, så vil det sannsynligvis lukte grillmat i store deler av Norge på søndag. Mange griller biff og filet, men nordmenn har også blitt flinkere til å ta for seg av spareribs, pulled pork og produkter av and.

Her finner du Norges beste grillkjøtt

NM i kjøttprodukter arrangeres av Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund. Dette er en prestisjefylt konkurranse hvor fagfolk tester hvert enkelt produkt etter kriterier som råvare, utseende, lukt, smak og konsistens. Neste NM i Kjøttprodukter arrangeres oktober i 2015 og tar for seg blant annet julemat og pålegg.