I Rueda ligger vinmarkene på mellom 700 og 900 moh. Foto Truls Aasterud.
Rueda ble egen D.O. i 1980, og ble dermed den første D.O. i Castilla y León-regionen. Rueda var tidligere mest kjent for å lage oksiderte, sherry-liknende viner. Det var først etter at Rioja-produsenten Marqués de Riscal etablerte seg i området på 1970-tallet at produksjonen ble lagt om til dagens friske og fruktige hvitviner.
Jordsmonnet i Rueda består for det meste av grus og småstein. Foto Truls Aasterud
Rueda ligger nord-øst i Spania på 700 – 900 moh. Her er det tydelige årstider med lang, kald vinter, kort vår og varm sommer, kombinert med 300-500 liter regn og 2600 timer sol i året. Forholdene er perfekte for Verdejo. Store temperaturforskjeller mellom dag og natt er en av faktorene som gir god balanse mellom druenes sukkerinnhold og syre.
Innenfor D.O. Rueda tillates det å benytte druene Verdejo, Sauvignon Blanc og Viura. Fra 2019 ble også Viognier og Chardonnay tillatt i hvitvinsproduksjonen. Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha og Syrah er de tillatte røde. Palomino Fino dyrkes fortsatt, med det er ikke tillatt med nyplanting. Det er definitivt de hvite druene som er i flertall. Det ble i 2021 dyrket 121.894.527 kg druer, av dette var 99,3% hvitedruer. Nærmere 102 millioner flasker vin ble tappet i 2021, og Verdejo står for godt over 85% av dette.
Verdejo er en allsidig og hardfør variant, noe som gjør det mulig å få friske, unge hvitviner så vel som hvitviner med eik. Dette gir den enkelte produsentmulighet for å lage sin personlige stil.
Innhøstingen i Rueda skjer om natten, når druene er på sitt beste. Foto DO Rueda
DO Rueda består av tre provinser, – Valladolid, Segovia og Ávila, og 74 kommuner. 1659 vinbønder leverte i 2021 druer til 72 vinprodusenter. Totalt 3000 familier er involvert i produksjon. I dag er det 14 vinprodusenter som er økologisk sertifisert. Mange av de øvrige driver også etter økologiske retningslinjer og ifølge DO Rueda vil antakelig 40% i løpet av fem år være sertifisert økologisk eller biodynamisk.
D.O. Rueda er Spanias nest største vinproduserende område med 40% markedsandel for hvitvin, bare slått av Rioja. 14% av produksjonen eksporteres, i første rekke til Nederland, Tyskland, USA og Sveits. Her i Norge er det et beskjedent salg av viner fra Rueda, i henhold til Vinmonopolets registreringer er det i snitt solgt 54.000 liter de siste fem årene. Salg av Verdejo i Norge var for fem år siden dominert av to produsenter, Marques de Riscal og Marques de Caceres. I dag er Marques De Caceres den dominerende aktøren i Norge, med et salg i 2021 som tilsvarer over to tredjedeler av Verdejo-omsetningen. Marques de Riscal har av diverse grunner vært ute av Vinmonopolets hyller, men er å finne på test i bestillingsutvalget, fra juli 22.
Mye av Verdejos suksess i Spania og de største eksportmarkedene, skyldes innovative produsenter som de senere år har tatt i bruk både lagring på eikefat og sementegg. Introduksjon av musserende vin har ifølge representanter for DO Rueda fått en «revolusjon» i dette markedet. I år ble også kategorien «Gran Vino de Rueda» introdusert. Dette er en kategori som betegner viner laget på minimum 30 år gamle vinstokker, og hvor avkastningen er mindre enn 6500 kg/ha, samt at kun 65% av druene kan benyttes. Representantene for DO Rueda som vi snakket med fortalte at viner fra Rueda har vokst i popularitet i Spania, samtidig som konsumet av hvitvin har økt. Kategorien Gran Vino de Rueda skal møte en etterspørsel etter flere stiler av Verdejo. I tillegg er det en måte å bruke stedets historie, ved å benytte gamle vinranker i området. «Vino de Pueblo» er en annen kategori av relativ ny dato. Denne betegnelsen benyttes på viner hvor mer enn 85% av druene kommer fra et spesifikt sted eller landsby.
Vi smakte et utvalg Gran Vino de Rueda-viner. Felles for vinene vi smakte er at de satt lenge, hadde fin balanse og mye kompleksitet.
Gran Vino er en ny kategori for DO Rueda. Foto Truls Aasterud