Domaine Blain-Gagnar

Det er ikke ofte en blar opp 500.- kr for en flaske vin så når en først skal gjøre det,...

Domaine Blain-Gagnar holder til i Chassagne-Montrachet, omtrent 15 minutters kjøretur sør for Beaune i Burgund. Gården drives av ekteparet Jean-Marc og Claudine Blain-Gagnard med hjelp fra deres sønn, Marc-Antonin. Marc-Antonin er en meget respektert vinmaker som også driver sin egen gård, Domaine March-Antonin Blain.

Blain-Gangnar har 8.3 hektar vinmarker og produserer omtrent 30 000 flasker med Chardonnay og 20 000 flasker Pinot Noir.

Mens mange produsenter i Côte d’Or har modernisert og markedstilpasset sitt produkt ved ulike tekniske grep i vinmarkene så vel som i kjelleren for å produsere bløtere og lettere tilgjengelige viner, har Jean-Marc og Claudine Blain-Gagnard valgt å kjøre videre i en tradisjonell stil. Det innebærer at vinene produseres i en syrlig, klar, energisk og ytterst moderat eiket stil der målsettingen er å la drue og jordsmonn spille sammen med klarest mulig stemme. Vinmarkene drives i dag etter økologisk prinsipper, eller såkalt lutte raisonnée. Druene høstes manuelt og presses skånsomt for å gi en renest mulig juice uten tannin og urenheter. Mosten får falle til ro og tyngre bestanddeler fjernes før alkoholfermenteringen starter.

fakta
– 80% av vinene eksporteres til USA, Japan, Australia, England og Skandinavia.

vinifikasjon
Boudriottes er laget på 100% Chardonnay, med vinranker som er 60 år gamle. Alkoholgjæringen finner sted ved temperaturer rett i overkant av 20 grader. Vinen ligger på sedimentene i ca 6 månede før den stikkes om, og lagres ytterligere på fat i 15-18 mnd noe avhengig av årgangens karakter. Bunnfalles omrøres regelmessig under dette oppholdet på fat. Vinen gjennomgår full malolaktisk gjæring og filtreres forsiktig før tapping på flaske.

smaksnotater
Skal du nyte denne nå må du lufte den på karaffel i minst 2 timer! Da slår det imot deg en flott duft av sjø en sval sommernatt fra glasset. På smak kommer en flott mineralitet frem med en ekstremt fin balanse mellom frukten og syrligheten i vinen. Det er ikke en fyldig og brautende Montrache du får i glasset men heller en elegant en som blir vanskelig å glemme når den er smakt. Smuk ville en ha sagt om den på dansk, jeg digger den!

Drikk temperert til 12º C og gjerne til kamskjell i erter eller skrei med ertepurè.

Blain-Gagnard Chassagne Montrachet 1er Cru Boudriottes 2013