Domaine de Magord

Seks mil øst for Valence kommer vi til Barsac. Det er her, midt i Drôme dalen at vi finner AOP...

Jordsmonnet her er leirholdig, rikelig ispedd med kalkstein. Somrene er vanligvis varme og tørre, men på grunn av det leirholdige jordsmonnet som holder godt på fuktigheten så finner drueslagene Muscat, Clairette og Aligoté ideelle vekstforhold her.

Det er her, godt forankret i disse omgivelsene på vel 300 meters høyde over havet at vi finner Jérôme Vincent på Domaine de Magord. Han er tredje generasjon som produserer vin her. Domaine de Magord består av 10 ha vinmarker, godt skjermet av fjellene rundt. Hovedsorten som blir dyrket her er druesorten Muscat blanc petit grain, med mindre arealer plantet med Clairette blanc og Aligoté.

Jérôme utstråler yrkesstolthet og er en perfeksjonist. Dette kommer tydelig til syne i vinmarkene, som er sertifiserte Haute Valeur Environnementale. Denne sertifiseringen forplikter blant annet til kun å benytte seg av organisk gjødsel, til å bevare et rikt biologisk artsmangfold, og til kun å benytte sprøytemiddel etter at sykdom har oppstått. Preventiv benyttelse av sprøytemidler er ikke tillatt. All innhøsting skjer manuelt.

​Hovedproduksjonen, ca 60 000 flasker årlig, er Clairette de Die AOP. Dette er en halvsøt musserende vin med en historie som kan spores tilbake over to tusen år. Jérome lager denne av 100% muscat druer. Produksjonsmetoden, Méthode Dioise Ancestrale, består av en langsom gjӕring ved svӕrt lav temperatur. Gjӕringen fortsetter etter tapping på flaske, ettersom det er igjen naturlig sukker. Denne prosessen fortsetter i ca 6 måneder til den avsluttes ved at trykket i flaskene har kommet opp i 6 bar. På denne måten oppnår en en musserende vin med et relativt lavt alkoholinnhold på 7 – 8%, ideell til sjokolade og frukt desserter og som apéritif. Jérôme har all grunn til å vӕre stolt av sin Clairette de Die, og har nå i 2017 blitt belønnet både med sølvmedalje i Concours Générale Agricole de Paris, og gullmedalje i Concours des Vignerons Indépendants de France.

På Domaine de Magord produserer Jérôme også Crémant de Die AOP. Dette er en mindre produksjon på ca 7 000 flasker årlig. Denne blir produsert hovedsaklig med Clairette blanc druer, med mindre mengder av muscat og aligoté. I motsetning til Clairette de Die, så blir Crémant de Die produsert etter Champagne metoden, og er dermed en tørr musserende vin med et alkoholinnhold på ca 12%.

Jérome Vincent er en hyggelig og gjestmild mann, og dersom du kjører gjennom Drôme dalen på en ferietur, så er det vel verdt et besøk på Domaine de Magord. Vi vinelskere har jo alltid tid til en smaking.