En ny revolusjon i Latin-Amerika

Del på Facebook

Etter flere hundre års erfaring med vinfremstilling står Chile og Argentina på randen av en vinmakerrevolusjon. Begge landene har enorme naturlige fortrinn i form av klima og kontrollerbar vanning. De har ekspertisen og god forståelse for terroir.

Der Argentina har vindruen Malbec har Chile sin Carmenere. Men de er også sterkt influert av vindruer fra Europa.

Et av de viktigste vindyrkingsområdene i Argentina er Mendoza. Fra luften ser Mendoza ut som en grønn stripe i et enormt område med brun krattskog i regnskogen øst for Andesfjellene. Flere av områdene det produseres vin ligger i høyden.

Chile har flere fordeler som har gitt de mulighet til å produsere gode kvalitetsviner. En er kunstvanning og lettdyrkede. En annen Miguel Torres. Når store utenlandske investorer satser sine penger både i Argentina og Chile gir det mulighet til å utvikle vinindustrien.

Sentrum for Chiles vinproduksjon strekker seg 320 kilometer sørover fra Santiago og okkuperer jorden mellom åsene innover mot Andesfjellene og kystfjellene. Noen steder er det brede, åpne daler, andre steder møtes nesten fjellene. Dalene krysses av en rekke elver som skaper fire subregioner: dalene Maipo, Rapel, Curico og Maule.

Ser man Latin-Amerika under ett skal man heller ikke undervurdere viner fra Brasil og Uruguay. Men de har nok en lengre vei å gå enn Chile og Argentina for å kunne bli førstevalget for vindrikkende europeere.

Et dypdykk i Vinmonopolets hyller gir oss mulighet til å bli bedre kjent med viner fra Chile og Argentina. Men se også gjerne etter restauranter som serverer gode kraftige kjøttretter. De har gjerne viner fra Latin-Amerika på vinkartet.

Selv om vi ikke først og fremst tenker på rosé og musserende fra disse landene produseres dette også. Et eksempel er Cono Sur Sparkling Rosé 2012 som er både musserende og har et rosa preg fra Chile.

En spennende rødvin fra Chile kan være Odfjell Armador Carmenere 2017 laget på Carménère 91% og Malbec 9%. Vinen er fra Maipo og kan utmerkes kombineres med en kjøttrett.

Er man glad i europeiske rieslingviner er det verdt å prøve en chilensk. I alle fall for å sammenligne Europa med Latin-Amerika. Så hva med å prøve en Cono Sur Riesling Reserva 2017 laget på 100 % riesling så kan du selv avgjøre hvem som vinner.

Argentina er kjent for Malbec-druen og da vil jeg anbefale en Alamos Malbec 2016. Gjerne en magnumflaske med en pris nærmere 250 enn 300. Vinen er laget på Cabernet Sauvignon 15% og Malbec 85% dvs. en kraftig vin som passer til neste års grilling av pepperbiffer, med kraftig peppersaus og nyplukkede poteter. Selvfølgelig er vinen fra Mendoza.