En vinreise i Europa med stopp i Alto-Adige

Det er mange spennende viner og vin distrikter man møter på dersom man setter seg i bilen og kjører sørover...

Det er mange spennende viner og vin distrikter man møter på dersom man setter seg i bilen og kjører sørover i 23 timer. På veien passerer man Franken i Tyskland, Riesling og Østerrike før man tar en velfortjent pause ved Gardasjøen. Kombinasjonen av fjell og innsjøer gir grunnlag for utmerkede hvitviner, men også noen røde. For den som våger også god Grappa.

Riva del Garda er en italiensk by med ca. 15 000 innbygger i den autonome provinsen Trento i regionen Trentino-Syd-Tirol. En hyggelig liten by som mangedobler innbyggertallet i sommerhalvåret. Likevel ivaretar den både sin intimitet og inkluderende væremåte.

Når man først er i Riva del Garda bør man besøke en svært spesiell vinbutikk med det enda mer spesielle navnet, DELIRIVM TREMENS,  https://www.delirivmtremens.com/. Det er ikke åpenbart at man tenker på vin når man hører navnet for første gang. Det kunne like godt ha vært et navn på en korridor i et sykehus.

Uavhengig av dette, eieren er svært hyggelig, raus på smaksprøver og har stor kunnskap om lokale viner.

En av de virkelige gode hvitvinene fra Gardaregionen er Pinot Grigio fra La Prendina. En DOC vin fra 2018 med et spennende smaksbilde av friske sommerfrukter fra hagen, balansert og ikke alt for kraftig. Laget på 100 % Pinot Grigio. Vinen finnes også i en IGT variant. En sommervin du kan nyte på terrassen, eller smake sammen med lette salater eller fisk. 

En annen vin vel verdt å prøve i kategorien rød er fra Madonna Vittorie. Med navnet Madonna delle Vittorie Altolago Rosso 2017 forventer man noe sakralt italiensk man kan kombinere med pastaretter. Vinen er laget på Teroldego og Merlot. Duft av røde bær, friskhet og noe sødme.

Vinen kan smakes uten tilbehør, men jeg vil anbefale lette kjøttretter, noe krydder og gjerne pasta. Man er da tross alt i Italia.