Få et rosa syn på sommerlivet

Tre gode roséviner? Jo, det kan være disse.

Man kan bruke mange forskjellige ingredienser i en sommerlig rett uten at rosévinen faller utenfor. Foto: Geir Salvesen

Nordmenn er blitt mer kontinentale. Om sommeren velger vi lettere viner. Men vi vil ikke gi slipp på smaken. Kanskje det er en av hemmelighetene bak rosévinens til dels kraftige salgsøkning i Norge. Dette er nemlig en drikk som fungerer både som en hvitvin med dens friskhet og livlighet, og som har rødvinens elementer av kraft og mørkere fruktighet. Men det du kanskje ikke tenker så mye over er at rosévin er noe  av det mest allsidige som finnes. Den fungerer både som kosedrikk på terrassen, og som et drikkealternativ til mat. Sjømat, f. eks. Alt som har samme farge – rosa – fungerer med rosévin. Hummer. Reker.

Roséviner hører sommeren til. Foto: Geir Salvesen

Rødvinsdruer er hovedsaken
For å fremstille rosévin er det vanligst å ta en eller flere rødvinsdruer, la skallet være med etter pressingen bare en dag eller to og så fjerne skallene som gir farge. Hvor lenge skallet er med vil bestemme farge, intensitet i smak og om det skal være tendenser til tanniner. Tanniner – garvestoffer – sitter nemlig i skallet.

Slik kan produsentene «leke» seg frem til et sluttprodukt med akkurat det stinget som passer dem og deres viner. I Norge er det kultvinene Il Mimo fra Piemonte og Rosaura fra Campania – begge i Italia – som har tatt markedet. Mine favoritt-roséer kommer fra Provence i Sør-Frankrike.

Rosévin kommer altså i en rekke forskjellige tapninger og stiler. Noen så lyse og elegante at man skulle tro de var hvitviner. Andre umiskjennelige rødrosa, på grensen til rødvin. Noen med rene bærfrukttoner, andre med nesten bacon-aktige aromaer

Hva man kan lære av det? At det finnes en rosévin omtrent for enhver anledning. Inkludert grillkjøtt.

Ch. Miraval Rosé 2016, Jolie-Pitt & Perrin, Provence, Frankrike. 
Varenr. 2263301, Kr 199,90
Elegant, men litt smålåten roseduft, svakt jordbær og bringebær også, delikat og elegant i smaken, forsiktig, krisp med god syre. Tilhører det separerte skuespillerparet Brad Pitt og Angelina Jolie.
Karakter: 5, Poeng: 85. Basisutvalget.

Domaine du Deffends Rosé d’Une Nuit 2016, Domaine du Deffends, Provence, Frankrike.
Varenr. 7630001 Kr 188,90
Deilig, økologisk vin, nesten på hvitvinsgrensen, subtil lukt og smaksbilde, kirsebær og roser, så bra og elegant, mineralsk. Fin slankhet. En miks av 35 % Grenache, 50 % Cinsault og 15 % Vermentino.
Karakter: 6, Poeng: 86. Bestillingsutvalget.

Rosaura 2015/2016, Feudi di San Gregorio, Campania, Italia. 
Varenr. 3311501, Kr 139,90
Alltid frisk og klart rødbærsfruktig, denne rimelige rosévinen fra det sørlige Italia. Hint av rips og kirsebær og urter. Laget på den litt skarpe Aglianico-druen.
Karakter: 5, Poeng: 82, Basisutvalget.

Det er ofte et hint av roseduft i franske roséviner.
Her fra hagen på Ch. Berne i Provence. Foto: Geir Salvesen