Fem kjappe til vinentusiasten: Jan Peter Aursnes

Hva drikker egentlig vinentusiasten i jula, og hva var årets beste vinopplevelse? I adventstida kan du stifte nærmere bekjentskap med...

Dagens vinentusiast er Jan Peter Aursnes. Foto: Kim Holthe

Hva drikker egentlig vinentusiasten i jula, og hva var årets beste vinopplevelse? I adventstida kan du stifte nærmere bekjentskap med Norske Vinklubbers Forbund (NVkF) sine skribenter og styre i en artikkelserie med fem kjappe til vinentusiasten. Dagens vinentusiast er Jan Peter Aursnes.

Jan Peter kaller seg selv en osteevangelist. Han driver nettsiden osteperler.no, en nettside om oster av rå melk, smaker, dufter og historier. Siden ost og vin kan gå hånd i hånd, er vi takknemlig for at Jan Peter bidrar til NVkFs nettside med saker om ost og vin i kombinasjon.

For Jan Peter startet vininteressen med cider faktisk, i studietiden i Manchester; alltid en dunk på 4,5 liter på kjøkkenbenken. Tørr og stille. Strongbow var merket. Ikke noe galt med cider, men har drukket veldig lite av det siden. Så kom det en ny en off-license oppe i gaten der han bodde, drevet av en eldre jugoslav som pushet rødvin på han. Han hadde vel så mye sjarme en selger må ha. En vinmessig rufsete start, men det var nå der og slik det startet.

Jan Peter er i utgangspunktet mest opptatt av ost, selv om vininteressen kom først, men det er mye det samme man ser etter, duft og smak, lag på lag og dybde. Så er det lykke å finne kombinasjoner som løfter begge opp i en høyere enhet, mener Jan Peter. Han er ikke alltid så innmari analytisk, det er veldig deilig å lene seg tilbake å bare nyte at en vin rett og slett smaker godt.

Fem kjappe:

Hva er den siste vinen du drakk?
Martin Muthenthaler 2018 Mühldorfer Riesling, Wachau sammen to britiske oster; Gorwydd Caerphilly og Montgomery cheddar. Begge ystet i Somerset, selv om den første opprinnelig stammer fra Wales.

Hva spiser du på julaften?

Saltet og tørket lammeribbe, aka pinnekjøtt, samt dampet morrpølse av henholdsvis svine- og fårekjøtt. Morrpølsen må være sunnmørsk og småskalaprodusert, annet duger ikke i vårt hus. Denne pølsen, i tre varianter, er det jeg bruker mest tid og energi på å få i hus til jul. Det hender også at jeg lager pinnekjøttet selv. Kos det.

Hva er ditt foretrukne drikkefølge til julematen?

Akkurat julaften er alkoholfri i vår familie, så da blir det alkoholfritt juleøl, fra Aass bryggeri i år. 1. juledag er det alltid fisk med godt hvitvinsdrikke til, avhengig av fiskeslag og tilbehør. Ikke noen faste regler der nå til dags. I min barndom var det alltid selvfisket kveite. Drikkefølget var nok øl.

Hva var din største vinopplevelse i år?

Rolet Arbois Tradition 2001 i magnum, sammen med Mont d’Or varmet på kullgrill. På Lasarett vinbar.

Hva ser du frem til i året som kommer?

Kanskje litt kjedelig svar, men faktisk et kurs i sensorikk i London i midten av januar. Med utgangspunkt i ost det da.