Fem kjappe til vinentusiasten: Svein Falch

Hva drikker egentlig vinentusiasten i jula, og hva var årets beste vinopplevelse? I adventstida kan du stifte nærmere bekjentskap med...

Dagens vinentusiast er Svein Falch. Foto: Svein Falch

Hva drikker egentlig vinentusiasten i jula, og hva var årets beste vinopplevelse? I adventstida kan du stifte nærmere bekjentskap med Norske Vinklubbers Forbund (NVkF) sine skribenter og styre i en artikkelserie med fem kjappe til vinentusiasten. Dagens vinentusiast er Svein Falch.

Svein Falch er sommelier og foredragsholder, og for mange i NVkF er han kjent fra matkurs.no. Vi er så heldige å få Svein om bord som skribent i 2022, hvor tema for artiklene vil handle om mat og vin i kombinasjon.

Etter en mindre hyggelig opplevelse etter en flaske hjemmelaget kirsebærvin i tenårene holdt Svein seg unna vin til han var i slutten av tyveårene. Da fikk han en stor Aha-opplevelse med en perfekt kombinasjon av hjortefilet , trøffelsaus og Barolo.

Som person er Svein kunnskapshungrig og har alltid hatt en stor interesse av historie,  klima, geologi , biologi, matkultur og folkekultur som jo er bakgrunnen for de gode smaksopplevelser man opplever fra ulike viner.

Svein heier også alltid på småbedrifter som har en lidenskap for det de holder på med. De aller fleste av de beste vinhusene er jo bønder med lidenskap og stor kunnskap og respekt for det de holder på med. I tillegg har det hos meg blitt vekket en interesse for botanikk og hagearbeid gjennom samtaler med vinmakerne, noe hans kone har satt pris på.

Fem kjappe

Hva er den siste vinen du drakk?

Sist lørdag hadde vi lutefisk med alt tilbehør. Som følge hadde vi Dussailant Lehmann Espumante Brut fra Chile. En non vintage musserende vin med lagringspreg til en hyggelig pris. Dette var svært godt også i følge min kone som gjerne drikker rødvin til rekesmørbrød.

Hva spiser du på julaften?

Vi spiser helst røkt pinnekjøtt med kålrabistappe. Jeg fikk et tips fra min epikuriske (livsnytende) fysioterapeut som er fra pinnekjøttland, som jeg vil forsøke. Kjør pinnekjøttet på full pinne i stekeovnen i 10-12 minutter før servering, da oppnår man en liten karamelliseringseffekt på fettet.

Hva er ditt foretrukne drikkefølge til julematen?

Til røkt pinnekjøtt passer det med mørkt juleøl sammen med litt aquavit for fettet.

Jeg drikker ikke brennevin, så da  blir det vin. Jeg har ofte en riesling med litt restsødme eller en musserende med lagringspreg, men i år blir det oransjevin fra øst-Europa på druen Rkatsiteli som gir syrefriske viner med en herlig gulfruktsmak som tar opp rotmosen , litt honning som går til røyksmaken og litt tanniner som hjelper deg med kjøttstrukturen.

Min kone får en litt mer robust rødvin fra Rioja som gir en mer rustikk opplevelse.

Hva var din største vinopplevelse i år?

Rosèvin har for meg vært bare en verandanytelse i sola. I år oppdaget jeg  vinstilen Schilcher fra Østerrike (som kun var nevnt i en parentes da jeg studerte østerriksk vin under sommelierstudiet).  Schilcher er et friskt og spennende bekjentskap som jeg vil dyrke og dykke ned i, fremover.

Hva ser du frem til i året som kommer?

Jeg ser frem til mer normalitet og at vi kan møtes på vinsmakinger og at jeg får flere anledninger til å formidle vinglede uten avlysninger.