Fresht fra Alsace

Da jeg traff Mélanie Pfister tidligere i år kom hun humpende inn i restauranten på krykker. Hun hadde klart å...

Da jeg traff Mélanie Pfister tidligere i år kom hun humpende inn i restauranten på krykker. Hun hadde klart å ”holde seg på beina” på glattisen i Oslos gater selv med brukket ankel.

 

Mélanie er 8. generasjon og første kvinnelige vinmaker hos familieprodusenten Pfister som holder hus nord i Alsace, nærmere bestemt Dahlenheim. Her har familien dyrket vin siden 1780 og tradisjonen tro har både eiendommen og ”know-how” blitt overført fra far til sønn i alle år. Mélanie’s far, André, nr. syv i rekken av vinmakere revolusjonerte familiebedriften ved hjelp av moderne teknologi både i form utstyr og kunnskap samt en mer bærekraftig tankegang mot det økologiske. Han tilrettela for fremtidige generasjoner, og da først og fremst for Mélanie som etter ønologistudiene i Bordeaux jobbet seg opp en imponerende CV med fartstid hos følgende produsenter: Zind-Humbrecht i Alsace, Cheval Blanc i St. Emilion, Château d’Yquem i Bordeaux, Meo-Camuzet i Burgund og hos Craggy Range på New Zealand.

 

For snart elleve år siden vendte hun hjem til Alsace og tok over familiebedriften. De ti hektarene med vinmark vinifiserer hun i tørr stil og i likhet med mange andre produsenter i Alsace lages en rekke ulike viner på de klassiske druesortene som dyrkes i regionen, da med vekt på de fire noble sortene som brukes i Grand Cru-vinene; pinot gris, riesling, gewürztraminer og muskat. I tillegg lager hun både crémant og rødvin på pinot noir.

 

Vinene egner seg godt til mat, både skalldyr, fisk, svin og fjærkre og er suverene nå i sommersesongen til det meste som kan legges på grillen, kanskje med unntak av en blodig entrecôte.

 

2247101 Dom. Pfister Grand Cru Engelberg Riesling 2012

Intens, ren og delikat nese med sylskarpe toner av sitrus, blomster og aprikoser. Elegant, smaksrik med toner av epler, fersken, sitron og lime. Nydelig lang ettersmak med knusktørr mineralsk finish. Flott følge til retter av fet fisk, fjærkre eller svin.
Kr. 320,- (bu)

 

2247201 Dom. Pfister Cuvée 8 2014

En blanding av de 4 edle druesortene i Alsace; pinot gris, riesling, gewürztraminer og muskat. Lett sødmefull og fruktig aroma. Smaker av lett tropisk frukt som litchi, fersken og mango, men en tørr lang ettersmak med fin smaksrikdom, noe floralitet og en frisk syrlighet i midtpartiet. Innertier til retter av svin (og også til juleribba om du klarer å spare den så lenge).
Kr. 250,- (bu)

 

2247301 Dom. Pfister Tradition Pinot Gris 2015

Frisk nese med intense toner av melon, hint av gråpære. Saftig i munnen med god syre, knusktørr og god tekstur. Sødmefull aroma, men likevel ren, tørr og lang ettersmak av gule epler. Deilig til kylling grillet på ølboks i sommer!
Kr. 225,- (bu)

 

2247401 Dom. Pfister Tradition Riesling 2015

Vin fra parsellen Silberberg Lieux dit – limestone-muselkalk fra 5 plots. Vinifieres separat og blandes etterpå. Ren, frisk og lett floral nese med toner av lett frukt. Delikat munnfølelse med freshe syrlige toner med god fruktkonsentrasjon av gule epler, sitron, lime og hylleblomst. Ren mineralsk finish.
Kr. 226,- (bu)

 

2247501 Dom. Pfister Pinot Blanc 2013

Laget på druer fra gamle vinstokker plantet sent på 1960-tallet av bestefar og far Pfister. Rik floral nese med toner av moden tropisk gul frukt. Mye mango, ananas, fyldig munnfølelse men uten å være fet. Fin til laks, kveite, reker naturell og lettere retter av kylling.
Kr. 195,- (bu)

 

Pfister Pinot Noir 2013

Noe urtetoner i nesen og et hint av spice. Frisk, lett syrlig frukt i munnen med rene toner av røde bær og hint av granateple, saftig finish med syrefrisk avslutning og et minimalt streif av tannin.
Ikke tilgjengelig på Vinmonopolet, kun på utvalgte restauranter.