Full vår i Bordeaux for to uker siden, dette bildet er av en magnolia hos Château Gaffeliére som ligger rett nedenfor Ch Moulin St Georges som er hardt rammet. Har ikke hatt en dialog med Ch. Gaffeliére om deres tilstand.

Frosten herjer Europa

Del på Facebook

Etter en tidlig start på sesongen flere steder har nattetemperaturen den siste uken omtrent vært katastrofale. Og det har rammet Europa hardt og upresist. Nattetemperaturer ned mot både seks og åtte minusgrader på det aller værste dreper årets skudd, og i verste fall hele vinplanten. Skulle det komme nye skudd blir det sjelden noe særlig blomster som gir druer, eller de kommer for sent i gang til å modnes om det skulle dukke opp blomster i de nye skuddene. Uten å ha spesifikke tall skal Øst-Europa være hardt rammet, Ungarn, Bulgaria og Romania. I Tyskland er mange regioner hardt rammet, Dönnhoff i Nahe har hatt netter med små bål og fakler i vinmarkene mens det i det normalt sett kjøligere Mosel har gått noe bedre for seg. Men kulden rammer uvanlig i år. De normalt sett kjøligste vinmarkene trenger ikke å være rammet, mens andre og normalt sett lunere vinmarker er tatt av frosten.

Nik Weis fra St. Urbans-Hof i Mosel kunne fortelle tidligere denne uken at de hadde lite skader, mens naboer enten var i samme situasjon eller hadde mer skader. Deler av Østerrike er hardt rammet også. Champagneprodusenter rapporterer om lite til ingen skade og opp til halvparten tapt. Jeg har ikke hørt mer alvorlige rapporter enn det så langt. Loire har til dels betydelig skade, Chablis har til dels ekstreme skader for andre år på rad. I Burgund er det svært svingende, Romain Taupenot fra Taupenot Merme forteller i kveld om null skade bortsett fra i Saint-Romain, mens andre rapporterer om skader i Corton, Vosne-Romanée og sydover i Côte de Beaune. Det skal også være skader i Jura. Noen Rhôneprodusenter har også rapportert om frostskader uten at jeg har noen lokalitet.

Full vår i Bordeaux for to uker siden, dette bildet er av en magnolia hos Château Gaffeliére som ligger rett nedenfor Ch Moulin St Georges som er hardt rammet. Har ikke hatt en dialog med Ch. Gaffeliére om deres tilstand.

Bordeaux så lenge ut til å være for langt vest, men de siste nettene har rammet hardt. Saint-Emilion har dramatiske tall, Corbin d’Espagne og Corbin har mistet hundre prosent. Det rapporteres om betydelige tap hos Valandraud, Mangot, Moulin St. Geororges og mange flere. Ausone som ligger på andre siden av veien for Moulin St. Georges har ikke skader så langt. Førsteveksten Angelus melder om rundt tyve prosent tap. Château de Pressac som ligger mellom Valandraud og Mangot melder der imot om rundt fem prosent tap, og dette gjenspeiler at det er veldig lokalt i år. Gazin i Pomerol har mistet ca 30% av avlingen, i all hovedsak cabernet sauvignon. La Conseillante 20% sist jeg så tall herfra. Fra Fronsac melder Ch. La Riviere om rundt tredve prosent tap så langt. Enkelte eiendommer i Lalande de Pomerol har mistet alt. En kilde hevder også hundre prosent tap i hele Entre deux Mers. Det er dramatisk, for dette distriktet har slitt med mye haglskader de siste årene så stemmer dette tipper jeg det kommer en del konkurser dette året.

 

 

Pessac-Léognan skal ha store skader uten at jeg har snakket med produsenter her enda selv, men Jean Jacques Dubourdieu rapporterer om 100% tap av hans to Graves eiendommer, Clos Floridene og Château Haura. Sauternes skal ha mistet mellom 30 og 70% av avlingen hos en rekke eiendommer. Médoc som delvis var truet av skogbrann tidligere i uken har også frostskader, hos Léoville Barton håper de å berge stumpene. Videre sydover er det frostskader i til dels betydelige mengder i deler av Piemonte. Spredte rapporter også fra sydover i Italia og deler av Spania. For Bordeaux sin del var 2015 og 2016 årganger med et godt utbytte avlingsmessig, så de som ikke har hatt haglskader de siste to årene trenger ikke merke de største utfordringene, men det kan bli dramatisk økonomisk for de som har mistet det meste av årets avling.

Full vår i Bordeaux for to uker siden, dette bildet er av en magnolia hos Château Gaffeliére som ligger rett nedenfor Ch Moulin St Georges som er hardt rammet. Har ikke hatt en dialog med Ch. Gaffeliére om deres tilstand.

Hva slags innvirkning dette vil ha for prissettingen av 2016-årgangen vet vi ikke, men de første prisene var edruelige. Det spørs om det blir like edruelig fremover. Burgund og spesielt Chablis som har hatt en lang rekke med små avlinger med noen få unntak trenger virkelig ikke flere utfordringer. Prisene har galoppert inn i en egen underlig stratosfære som neppe gagner Burgund på sikt. I år som i fjor har siste uken av april vært dramatisk i vinverden.