Stichelton

Her får du tips om gode oster til julen

Del på Facebook

Julen nærmer seg og det er kanskje på tide å tenke på juleostene. Noen har kanskje faste oster dere kjøper inn til jul der tradisjonen er like fastlåst som julemiddagen, hva enn den er.

Det har jeg selvsagt respekt for, men jeg kommer uansett med noen forslag. Noen kjente, mens andre kanskje ikke.  Tilgjengeligheten kan nok variere litt, men det går vel an å bestille. Sjekk med de kjente ostebutikkene eller hos produsentene hvis de er norske. Du må kanskje kjøpe litt større volum dersom du kjøper direkte fra produsent.

 

To tradisjonelle oster

Tradisjonelt er det to type oster som har vært regnet som juleoster. Blåmuggostene, og i særdeleshet Stilton. Årets utgave fra Colston-Basset, det minste av de seks Stilton-ysteriene er veldig vellykket i år. Ysting hos Colston-Basset er håndverk, og da kan det variere litt fra år til år. Det beste er at osten er tilgjengelig i Norge. Kjøp ellers i løs vekt, ikke disse krukkene. De er selvsagt dekorative, det skulle bare mangle til den prisen. Men er du opptatt av ost, får du mye ost for det du betaler for krukken.

Ellers ville det være nærliggende for meg å anbefale Stichelton, som på alle måter er en Stilton, bare av rå melk. Jeg har imidlertid ikke smakt den i år, så da er det vanskelig å anbefale. Men om du har lyst å prøve den for egen sammenligning, så er det en flott øvelse. Sammen med litt fruktbrød og et glass av din favorittportvin vil det nok få opp julestemningen.

Gode norske oster

Av de norske må jeg innrømme at jeg er svak for Råblå fra Grindal ysteri i Rennebu, det er en blåmuggost jeg for øvrig bruker på alle kursene mine. På blåmuggostesmakingen 6. desember, skal vi for øvrig smake og sammenligne de tre store norske; Kraftkar, Råblå og Fønix. Det blir spennende.

 

Edamer eller Gouda?

Edamer er veldig vanlig på bordet i julen. Hva som er grunnen til det vites ikke, men det kan jo være at den tradisjonelt er blitt vokset med rød voks. Edamer og Gouda er for øvrig veldig like, men Gouda ystes av helmelk og er fetere med sine 48 % fett i tørrstoffet. For Edamer brukes delvis skummet melk som gir lavere fettprosent og en noe tørrere konsistens. Ut over det blir det smak og behag. Jeg har ruget i to år på en Edamer fra Tine, av den ferske varianten, det er den som har rød emballasje. Den har ligget i grønnsakshyllen i kjøleskapet hele tiden. Det er jo en forholdsvis industriell ost av pasteurisert melk, så det er ikke det jeg sysler med til daglig. Men av og til gjøres unntak, selv her i gården. Skal du ha en riktig god Gouda så anbefaler jeg Wilde Weide. Den har jeg nok anbefalt før rundt disse tider. Kommer fra Jan og Roos van Schie som driver en gård på øyen  Zwanburgerpolder som ligger i innsjøen Laeck Zweiland, litt sør for Amsterdam.

 

Hvit jul

Jeg synes det er fint med en hvit ost til jul også. Med det mener jeg en hvitmuggost. I år har valget falt på Brillat-Savarin. I dagligvarebutikken kan du få den i ganske industrialisert form av pasteurisert melk og fløte. Det er jo en rik ost, såkalt trippel krem. Altså at den får tilsatt ganske mye fløte til ystemelken. Den kommer gjerne også tilsatt trøfler for den som vil slå skikkelig på stortrommen til jul. Det som jeg synes er morsomt er at det har begynt å komme inn varianter som er ystet av rå melk og fløte. Det gir om mulig en enda rikere smak, selv om fettgehalten er den samme.

 

Tilbehør?

Jeg må innrømme at jeg ikke bruker så mye til osten, men om du for eksempel vil ha et fikensyltetøy så kan du selvsagt kjøpe det eller lage det selv. Her er en enkel oppskrift: https://osteperler.no/fikensyltetoy/ Det vanskeligste er kanskje å få tak i fersk fiken. Ellers hører dadler julen til, og det fungerer også fint til ost. Det samme gjelder nøtter. Jeg vil nok foretrekke valnøtter i så fall. Vil du være litt spesiell så kan du prøve Grønn tomatmarmelade til Brillat-Savarin.

 

Cheddar og single malt

Hvis du gjerne skulle hatt en fast ost til,  så vil jeg faktisk anbefale en Cheddar. Kjent, men likevel ganske sjelden i Norge. Montomery’s lager en flott en som kommer fra Somerset i England. Vil du ha en med enda mer særpreg prøver du en Isle of Mull. Skotsk gårdsost og de påstår ganske standhaftig at det ikke er en Cheddar, men Cheddar-type er det definitivt. Noen har mer villskap i seg enn andre. De som yster denne osten dro fra milde Somerset til værharde og ganske ugjestmilde Isle of Mull på den skotske vestkysten. Like ved den lille og vakre byen Tobermory, bokstavelig talt der veien ender. Det ligger et whiskydestilleri der også, så de har kanskje så de greier deg? Spis den som den er med litt chutney til og en juleøl. Eller en single malt uten for mye røyksmak. Blir du lei julemat kan du trylle frem de lekreste ostesmørbrød.

 

Vil du vite mer?

6. desember holder Jan Peter Aursnes kurset «Blåmuggost og vin». Her blir det åtte oster og matchende viner. Les mer om kurset her.