Hipstervin i La Manchas hete

Castilla La Mancha, dette varme, flate platået som strekker seg fra Madrid til Andalucia i Spania, er intet mindre enn verdens største vinområde. Mye har tradisjonelt vært laget til bulk og sprit, men mer og mer finnes dråper av høy kvalitet. Nå har også fenomenet pet-nat nådd denne konservative regionen.

Del på Facebook

Vinmakeren Dominio de Punctum lager tradisjonelle rødviner av stort sett franske druer – de tåler varmen godt, men i dette hete området klarer de utrolig nok også å lage veldig syrefriske, lette viner. For eksempel motevinen pet-nat – nok et signal på at La Mancha er i forandring.

Pet-nat vil si at hele gjæringsprosessen skjer inne i flasken, i motsetning til champagne, der det først lages stille vin og så tappes om, tilsettes sukker og så gjæres ferdig på flaske. Pet-nat blir ofte lette og friske, mindre brusende, men varierer stort etter voksested og druer og metode. Det er en eld-gammel metode som nå er kommet fram igjen og blitt en nesten hipster-sak. Men er i ferd med å nå vanlige folk.

Dominio de Punctum holder til i Pinto i regionen Madrid. Her er det investert tungt i moderne vinteknologi, og produksjonen er økologisk og til og med biodynamisk. I vingården er det dermed forbudt med kjemikalier, og det brukes ikke industrielt framstilt gjær – for å nevne et par av elementene. Deres mål er å forbedre naturen framfor å ødelegge den, et ikke kontroversielt mål – men kan være krevende i praksis.

Dominio de Punctum er en familiedrevet vingård, så ungt som fra 2009, og drives nå av de tre unge søsknene Jesús, Ruth og Cristina  Fernández. Ruth, den yngste av dem, er ønologen og ansvarlig for selve produktet. Etter studiene i Madrid, dro hun til Languedoc sør i Frankrike for å lære mer. Hun har klatret i anerkjennelse og renomme, og i 2010 ble hun utnevnt til årets unge vinmaker i Spania av vinkelnerforeningen.

Vi traff deres eksportsjef Pepe Candau under vinfestivalen Battle of Bottles (i regi av Gaia-gruppen) i Oslo nylig, og fikk smake flere av vinene. Det åpenbare spørsmålet var hvordan det er mulig å lage noe så syrefriskt som pet-nat i et av verdens varmeste vinområder?

– Vi bruker druesorter som tåler varme, vi høster tidlig, men ikke så tidlig at vinene blir grønne. Det er en balanse. Og så er det faktisk ikke så varmt om nettene, så da friskner druene til. Og så høster vi selvsagt om natten, før druene svulmer opp, sier han.

Vi starter med Lanzado White Pet’ Nat. Lys gul på farge, forsiktig duft av hvite blomster og sitrus. På smak er den frisk og fruktig, temmelig mineralsk. Ja, en fin terrassevin, men har heftige 13 prosent alkohol, så pass på! Laget av halvparten viognier og halvparten viura. Hele 6,3 gram syre, som er overraskende mye i dette området.

Vi går over til Lanzado Cloudy Rose Pet’ Nat. Dufter av røde bær, bringebær, markjordbær, blomster, på smak mer av det samme, og en anelse fersken. Høy syre, lite sukker. Laget av 50 prosent bobal og 50 prosent garnacha.

Vingården lager også flere røde viner, den mest spennende for meg var faktisk en bag-in-box, Contramaestre, laget av 70 prosent syrah, resten garnacha og tempranillo. En fast, tørr, fyldig vin, igjen med høy syre (fem gram) og lite sukker. Alkoholen er 13,5 prosent, som er absolutt anstendig i dette området. Dufter av pepper, mørke bær, og en innsmigrende og delikat smak av plommer og kirsebær. En vin som fortjener et større publikum enn bare de heldige som har dette i Lørenskog Vinmonopol!