Ovnsbakt skrei i grønnsaksform. Foto: Tanya Kopytina

Hvit skrei – rød vin

Del på Facebook

NVkF har smakt over 100 viner til skrei som vi presenterer i en rekke artikler. I tredje del av vår vurdering av viner til skrei presenterer vi rødviner til under 200 kr, sammen med tips til måter å tilberede fisken på – og forslag til hva slags viner som kan passe til.

Det er noen utfordringer med å matche rødvin til skrei. Fisken i seg selv har et umamipreg, og en ganske delikat sødmefull smak. Begge deler gjør at vinen virker tørrere og mer bitter.

Likevel er det ganger der rødvin er den passende kombinasjonen til skrei. For eksempel når man har kraftig tilbehør, eller hvis man skal ha en rødvinssaus til fisken. Og noen foretrekker generelt rødvin i glasset, uansett hva som er på tallerkenen.

Vår opplevelse var at det var viktig å ikke ha for mye tanniner, men gjerne ha mye fruktighet. Det gjenspeilte seg i utvalget rødviner som importørene foreslo til smakingen. Barbera, Valpolicella og Pinot Noir var gjengangere i smakingen, som alle er rødvinstiler med tradisjonelt lite tanniner og mye frukt.

Hvis du derimot skal ha skrei med bacon, som er en klassisk skreirett, klarer du deg med mindre frukt i vinen. Dette er fordi bacon er salt. Da virker vinen mindre tørr og bitter og mindre syrlig, og mer fruktig og fyldigere. I tillegg til rødvin passer det med et stort spekter av viner til denne retten; både hvitvin som en moden Chardonnay uten for mye gul frukt eller en urtete Silvaner, en tørr rosévin, eller eplemost for et alkoholfritt alternativ.

Ovnsbakt skrei i grønnsaksform. Foto: Tanya Kopytina

Under følger oppskrift på to måter å tilberede skrei: ovnsbakt og med bacon.

Ovnsbakt skrei i grønnsaksform med poteter og hollandaise saus

  • 500 gr skrei 
  • 2 st gul løk (i skiver) 
  • 3 st gulrot (i skiver) 
  • 1 paprika (i skiver) 
  • 1 ss smør 
  • Salt og pepper (etter smak)

Alle grønnsakene legges i en ildfast form, og vendes inn litt i smeltet smør og litt salt. Bakes i stekeovn på 185 grader i 20-25 minutter.  

 

Ta ut forma, og legg en fin ryggfilet av skrei på toppen av grønnsakene. Pensle den med smør og ha på salt og pepper og stek videre i noen minutter (avhenger av tykkelsen på skrei). 

Serveres med kokte poteter og hollandaise-saus.

Pannestekt skrei med bacon

Som vanlig er det viktig å salte skreien om den skal stekes. Legg den med grovt salt i en liten halvtime. Tørk av salt og tørk fisken. Du kan også tilberede skreien slik du liker den best. Skal den trekkes, trekk den i saltet vann, da trenger du ikke salte først.
 
Kutt godt bacon i terninger eller strimler på tvers av baconet. Formene på bitene er underordnet kvaliteten på baconet. Stek det slik du liker det best; varmt og mørt eller sprøstekt, men pass på så det ikke blir svidd eller for mye stekt.
 
Tørk av fisken godt og legg den i varm panne i en nøytral olje. Stek godt på kjøttsiden til den får en fin brunfarge. Snu fisken og stek videre på skinnsiden; samme varme panne først, skru siden ned.
Om fisken er veldig tykk, kan den ligge litt under lokk om nødvendig.
 

Når fisken er ferdig legges den opp med ønsket tilbehør; jeg bruker gjerne en potetstappe og i dette tilfelle er det godt med noen grønnsaker til. Broccolini er en favoritt hos oss til denne retten. Anrett på tallerken og server.

Hvordan smakingen er gjennomført

Styret i Norske Vinklubbers Forbund inviterte importørene til å delta på en test av viner de vil anbefale til skrei. Dette resulterte i mottak av 109 vareprøver! Resultatene presenteres i en rekke artikler her på www.nvkf.no.

Moillard Coteaux Bourguignons 2019
Produsent: Moillard
Frankrike, Burgund
Druer: Gamay

Basisutvalget 1
Vmp.nr: 11470101
Pris kr. 121,-

Fiolett. Lys.
Søtlig rød frukt.
Stram, pen rød frukt.
Balansert og middels lang.
83 poeng

Importør: Symposium Wines

 

Periquita 2018
Produsent: J.M. da Fonseca
Portugal, Península de Setúbal
Druer: Castelão 95%, Tinta Amarela 5%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 67001
Pris kr. 126,-

Blårød farge. Lukt av jordbær, blåbær, hint av pepper og jordsmonn. Bærpreget smak med fin friskhet, en del urter. Grei hverdagslig vin, både krydret og sødmefull. Vinen harmonerer ikke så bra sammen med fiskeretten
81 poeng

Importør: Einar A. Engelstad

 

Masi Modello Rosso 2019
Produsent: Masi
Italia, Trevenezie
Druer: Raboso 15%, Refosco 70%

Basisutvalget 3
Vmp.nr: 4583601
Pris kr. 126,-

Middels dyp fiolett.
Pen søt, lys rød frukt/bær.
Klar, ren litt lett frukt uten «skarpe kanter»
Middels lang, balansert
78 poeng

Importør: Symposium Wines

 

Pinha Ribeiro Santo 2019
Produsent: Magnum Carlos Lucas Vinhos
Portugal, Dão
Druer: Alfrocheiro Preto 35%, Tinta Roriz 30%, Touriga Nacional 35%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12136801
Pris kr. 130,-

Dyp rød farge. Duft av mørke skogsbær og moreller med hint av pepper. Fyldig og balansert vin med god syre og imponerende fruktighet med smak av plommer, røde bær med litt av røyk. God lengde. Passer fint sammen med skreien
84 poeng

Importør: Fine Brands / InterBrands Norway AS

 

Verum Garnacha 2020
Produsent: Bod. y Viñedos Verum
Spania, Castilla La Mancha
Druer: Garnacha 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 10430301
Pris kr. 130,-

Lys, lett rødfarge. Kar.
Syrlig, pen rødfrukt.
Pen, syrlig rød frukt. Lett og frisk.
Middels lang og pen Garnacha. På den lette siden.
Satt ganske bra til skrei «naturell»
85 poeng

Importør: Excellars AS

 

Principiano Piemonte Barbera 2019
Produsent: Ferdinando Principiano
Italia, Piemonte
Druer: Barbera

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 3884001
Pris kr. 136,-

Middels fiolett.
Modne røde bær. Lett urtepreg.
Fin frukt som varmer godt i munnen.
Balansert og lang.
85 poeng

Importør: Symposium Wines

 

Zenato Bardolino 2019
Produsent: Zenato
Italia, Veneto
Druer: Corvina 65%, Molinara 10%, Rondinella 25%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 4413901
Pris kr. 140,-

Klar rød farge. Duften av røde bær med preg av kirsebær, plommer og toner av jordsmonn. Smaken av masse røde frukt og bær, milde tanniner, god balansert syre, sitter godt. Vinen har fruktige undertoner og gir en spennende kombinasjon sammen med skrei
85 poeng

Importør: Fine Brands / InterBrands Norway AS

 

Stonewood Pinot Noir  
Produsent: Scotto Cellars
USA, California
Druer: Pinot Noir 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 5468701
Pris kr. 144,-

Varm rød farge. Duft av modne røde bær med toner av lær og fat. Grei hverdagslig Pinot Noir. Smak av jordbær og modne bringebær, med litt sjokolade i avslutning. Lette tanniner, lett å drikke. Grunnsmaken av vinen kommer godt sammen med skrei.
84 poeng

Importør: Fine Brands / InterBrands Norway AS

 

Vigna 800 Cesolina 2019
Produsent: Vigna Soo
Italia, Veneto
Druer:  

Basisutvalget 4
Vmp.nr: 9962001
Pris kr. 144,-

Klar kirsebærrød.
Moreller, sure bærsukkertøy.
Bløt og fruktig rødbær. Snev av Valpo-bitterhet.
Deilig, enkel og saftig vin.
For søt frukt til at skrei med bacon ble en topp match, kanskje tilbehør med mindre salt er en bedre match.
82 poeng

Importør: Samvinlaget

 

The Fishwives Club Merlot 2019
Produsent: The fishwives club
Sør-Afrika, Western Cape
Druer: Merlot 100%,

Testutvalget 6
Vmp.nr: 10665501
Pris kr. 145,-

Fruktig nese, med duft av søte plommer og bringebær. En fruktig vin med smak av plommer og nesten litt animalsk. En enkel vin, som oppleves litt ubalansert. Vinen kan ha godt av lufting. En ukomplisert kosevin.
79 poeng

Importør: Fine Wines AS

 

Meffre Côtes du Rhône Prestige Saint-Vincent 2019
Produsent: Gabriel Meffre
Frankrike, Rhône
Druer: Cinsault 5%, Grenache 60%, Mourvèdre 5%, Syrah 30%,

Basisutvalget 5
Vmp.nr: 4143301
Pris kr. 150,-

Blårød farge. Aroma av blåbær, skogsbær, litt plommer og lær.  Både aroma og smak er ganske bra utviklet , fine strukturerte tanniner, rikelig med frukt. Krydder i ettersmak, god finish. Fyldig og fruktig vin som passer bra med skrei.
86 poeng

Importør: Einar A. Engelstad

 

Notre Dame de Cousignac Ventoux 2018
Produsent: Ogier
Frankrike, Rhône
Druer: Grenache 70%, Syrah 30%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12045401
Pris kr. 150,-

Klar, fin fiolett.
Deilig søt frukt. Røde bær.
Varm, søtlig frukt, tørr i munnen. Har en pent tanninbitt.
God balanse og middels lengde.
Satt bra til saftige/kraftige skreiretter (rødvinssaus, Bacon)
86 poeng

Importør: Vinordia

 

Piemonte Barbera biologico 2019
Produsent: San Silvestro
Italia, Piemonte
Druer: Barbera, økologisk

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12630601
Pris kr. 150,-

Fiolett.
Litt lukket. Mørke, varme bær.
Søtlig og syrlig frukt, middels mørkt bærbilde.
Balansert og middels lang.
86 poeng

Importør: Top Cellars Wine Import

 

Torre del Falasco Valpolicella Ripasso 2017
Produsent: Cant. Valpantena
Italia, Veneto
Druer: Corvina 70%, Rondinella 30%,

Basisutvalget 6
Vmp.nr: 4661601
Pris kr. 155,-

Dyp rød farge. Duft av modne mørke og røde bær, plommer, hint av nøtter, samt litt fat og krydder. Smak av tørkede frukt, en del sødme og svak bitterhet mot slutten. Saftig Ripasso uten tanniner, litt for lite syre. Vinen håndterte ikke ovnsbakt skrei med hollandaise så bra.
83 poeng

Importør: Einar A. Engelstad

 

Mont Rubi Black Garnatxa 2019
Produsent: Mont-Rubi
Spania, Catalonia
Druer: Garnatxa 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12182101
Pris kr. 159,-
Vinen er testet med Rødvinssaus

Klar rød.
Med litt luft fikk vinen fint preg av fersk frukt, hint av salt.
Saftig og bløt avslutning.
84 poeng

Importør: SALUD AS

 

Tezza Valpolicella Ripasso Superiore 2018
Produsent: Tezza Flavio
Italia, Veneto
Druer: Corvina 60%, Corvinone 20%, Rondinella 20%,

Basisutvalget 5
Vmp.nr: 827301
Pris kr. 160,-
Vinen er testet medskrei og rødvinssaus

Klar rød farge, lett og fyldig på samme tid, god balanse mellom frukt og syre, fin lengde.
84 poeng

Importør: Nordic wine,beer&spirits

 

Tommasi Valpolicella 2019
Produsent: Tommasi
Italia, Veneto
Druer: Corvina 60%, Molinara 10%, Rondinella 30%,

Basisutvalget 6
Vmp.nr: 3053301
Pris kr. 166,-

Middels dyp rød farge.
Domineredne duft av røde bær, litt vanilje på slutten.
Smak av plommer og modne kirsebær  og saftige myke tanniner.
Middels fylde, god finish.
Vinen tåler skreien veldig bra pga god friskhet og rent smaksbildet
85 poeng

Importør: Fine Brands / InterBrands Norway AS

 

Les Baies Fleuries Côte de Brouilly 2019
Produsent: JM Aujoux
Frankrike, Burgund
Druer: Gamay 100%,

Basisutvalget 3
Vmp.nr: 12072901
Pris kr. 168,-
Vinen er testet med skrei og rødvinssaus

Lysere rød. Kaldfermentering gir rikelig med fruktighet. God kropp og deilig, frisk avslutning.
85 poeng

Importør: Altia Norway AS

 

Vin Nature A Butiner  
Produsent: Butiner
Frankrike, Beaujolais
Druer:  

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 11409901
Pris kr. 170,-

Pen, mørk rød.
Fine røde bær. Litt søtlig.
Søt, pen frukt. Røde bær.
Balansert, full og fruktig.
84 poeng

Importør: Birkedal Hartman

 

Ruvei Barbera d’Alba 2018
Produsent: Marchesi di Barolo
Italia, Piemonte
Druer: Barbera

Basisutvalget 5
Vmp.nr: 4017901
Pris kr. 170,-

Klar middels fiolett.
Saftig rødfrukt.
Syrlig, rød frukt. Jordbær.
Lett, ganske balansert. Litt kort.
79 poeng

Importør: Best Cellars

 

Moltés Pinot Noir Tradition 2019
Produsent: Pfaffenheim & Gueberschwihr
Frankrike, Alsace
Druer: Pinot Noir 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 7872001
Pris kr. 170,-
Vinen er testet med skrei og rødvinssaus

Lysere rød.
Kaldfermentering gir rikelig med fruktighet.
Modne kirsebær og bjørnebær.
God kropp og deilig, frisk avslutning.
Godt kjøp!
87 poeng

Importør: SALUD AS

 

Crasto Douro Red 2018
Produsent: Quinta do Crasto
Portugal, Douro é Porto
Druer: Tinta Barroca 30%, Tinta Roriz 30%, Touriga Franca 10%, Touriga Nacional 30%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 3046201
Pris kr. 171,-

Pen, klar fiolett.
Saftig duft av mye røde bær. Moden morell.
Fyldig, varm frukt. Bra bitt og snev av urter.
Fyldig. Balansert og pen vin.
85 poeng

Importør: Excellars AS

 

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2018
Produsent: Zenato
Italia, Veneto
Druer: Corvina 80%, Molinara 5%, Sangiovese 5%, Rondinella 10%

Basisutvalget 3
Vmp.nr: 3468801
Pris kr. 176,-

Rød farge.
Røde bær på nesa, samt krydder og sjokolade.
Saftig anslag, både litt bitterhet og sødmefull mot slutten.
Vinen matchet skreien ikke helt grunnet mangel på syre, her kan ikke tilbehøret være for syrlig. 
83 poeng

Importør: Fine Brands / InterBrands Norway AS

 

Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2019
Produsent: Giovanni Rosso
Italia, Piemonte
Druer: Barbera 100%,

Basisutvalget 5
Vmp.nr: 4962301
Pris kr. 176,-

Burgunderrød.
Lukt av kirsebær, plommer og pepper.
På smak har den en klar, ren frukt, med plommer og pepper.
Medium+ tanniner.
Medium fylde og bra lengde, med en syrlig og litt krydret utgang.
Fungerte til fisken.
84 poeng

Importør: Gaia Wine & Spirits AS

 

Villa Canestrari Terre Di Lanòli Valpolicella 2017
Produsent: Villa Canestari
Italia, Veneto
Druer: Corvina 50%, Corvinone 30%, Rondinella 20%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 10805601
Pris kr. 179,-
Vinen er testet medskrei og rødvinssaus

Klar rød farge, saftig med modne bær, tørr og god avslutning
85 poeng

Importør: SALUD AS

 

Villa Ponciago Grande Cuvée Beaujolais Villages 2017
Produsent: Villa Ponciago
Frankrike, Burgund
Druer: Gamay 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 9845501
Pris kr. 187,-

Rødlilla farge.
Duft av mørke modne skogsbær og litt jordsmonn.
Smak følger duften. Bløtt og fruktig Beaujolais med ferske fruktsyrer og lang frisk ettersmak, lettdrikkelig.
Ganske heldig mat- og vin kombinasjon
87 poeng

Importør: Einar A. Engelstad

 

Perraud Bourgogne Rouge Les Murgers 2019
Produsent: Dom. Perraud
Frankrike, Burgund
Druer: Pinot Noir 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12428201
Pris kr. 190,-

Dufter nyknuste bær, og noe rå frukt, noe jord?
Rik smak men ganske stram og tørr, virker veldig fersk, bør ligge litt?
82 poeng

Importør: Vinhuset NoFra

 

A.A. Badenhorst Secateurs Vintage Red Wine 2019
Produsent: A.A. Badenhorst Family Wines
Sør-Afrika, Coastal Region
Druer: Cinsault 82%, Grenache 8%, Shiraz 10%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 1695601
Pris kr. 190,-

Dufter av mørke bær, salthet og noe vanilje.
Salt og fruktig anslag, noe lakris, fruktig og lang utgang.
86 poeng

Importør: AUTENTICO AS

 

Korrell Spätburgunder 2017
Produsent: Korrell, Weing.
Tyskland, Nahe
Druer: Spätburgunder 100%

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 10769501
Pris kr. 195,-

Dufter smørkaramell, mørke bær og noe fet pølse.
På smak slankere enn nesen men fruktig, noe nypefrukt og lakris med tørrende utgang.
83 poeng

Importør: AMKA AS

 

Scagliola Frem Barbera d’Asti 2018
Produsent: Scagliola
Italia, Piemonte
Druer: Barbera 100%

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12080501
Pris kr. 195,-

Dufter av røde steinfrukter, noe floralt og fennikel.
Lett parfymert smak, mørke bær, og fin syrlighet.
Høy alko, best til fete sauser?
84 poeng

Importør: AMKA AS

 

Tommasi Rafaèl Valpolicella Classico Superiore 2018
Produsent: Tommasi
Italia, Veneto
Druer: Corvina 70%, Molinara 5%, Rondinella 25%,

Basisutvalget 6
Vmp.nr: 621801
Pris kr. 196,-

Intens rød farge.
Aroma av mørke bær, plommer, lær og litt lakris.
Fint balansert syre med myke tanniner, smak  av saftige solbær og svisker.
Den runde og friske vinen sto seg godt til skreien
86 poeng

Importør: Fine Brands / InterBrands Norway AS

 

Bourgogne Pinot Noir  
Produsent: Domaine Romy
Frankrike, Burgund
Druer:  

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12123901
Pris kr. 196,-

Pen rødfarge.
Gjenkjennelig duft av bringebær og litt urter.
Saftig, pen frukt med god saftig og klar fylde.
Pen PN med deilig tannin-balanse.
Taklet skreirygg med bacon fint
88 poeng

Importør: Birkedal Hartman