Il Poggione

Denne Brunelloen har nok falt under radaren til de fleste siden den fremdeles er å finne på Vinmonopolet. Vinen er...

Markedsprisen i USA er ca. 700.- kroner, her i Norge koster den 299.- kr! Hvis det ikke er nok gir Montalcinoreport den 98P!

Tenuta Il Poggione er en svær gård, faktisk en av Montalcinos største med sine 590 hektar, hvorav 130 er vinmarker. Gården ligger i hjertet av Toscana, i S.Angelo in Colle, bare 10 minutters biltur fra Montalcino, eller ca. 2 timers biltur sør for Firenze.

 

Leopoldo og Livia Franceschi, 5. generasjon vinmakere driver i dag gården. De jobber med streng selektering av druene, green harvest, innhøstning for hånd, samtidig som de har bygget ny topp moderne produksjonskjelleren i 2004. Her produserer de årlig ca. 600 000 flasker vin hvor omtrent 200 000 flasker av disse er Brunello di Montalcino. Vinrankene til Rosso di Montalcino er minst 15 år gammel, for Brunello di Montalcino minst 25 år gamle, og for Brunello Riserva brukes det druer fra marken «Vigna Paganelli», plantet i 1964 (for 51 år siden m.a.o.).

fakta
– 80% av vinene eksporteres, hovedsaklig til USA og Tyskland.
– de beste årgangene fra gården, så langt, er; 1990, 1995, 1997, 1999, 2001, 2004, 2006, 2007, 2010, 2012 og 2015.

vinifikasjon
Generelt er 2010 årgangen til Brunello Montalcino vinene kjent for å være et historisk godt år med ideelle forhold for den beste modningen av Sangiovese druen. Brunelloen har fått 18-20 dagers fermentering i rustfrie ståltanker med naturlig gjær og temperaturkontrollert til rundt 25-28° C. Den lagres videre i 3 år på 50 hektoliter franske eikefat og 12 måneder med flaskelagring.

smaksnotater
Vinen har en vilt nydelig duft av mørk skogbunn, friske røde frukter og modne kirsebær. På smak har den en fyldig, balansert og ren frukt med smaker av sopp, krydder, mørke kirsebær, lær og lavendel. Lett snerpende og tanninsk avslutning. Medium lang ettersmak. Vinen anbefales å drikkes fra 2018 og i minst 25 år fremover. Hvis du ikke klarer å vente anbefaler jeg at du lufter den i 2-3 timer før du drikker den nå.

Temperer den til 15-16° C og nyt den gjerne alene eller til lammecare og lofotlam.

Il Poggione Brunello di Montalcino 2010

Tenuta Il Poggione

PS!
Du kan også følge Mat & Vinnett på Facebook