Kultvinen er tilbake i en superårgang

I Saint-Emilion lager snekkeren vin fra et jordsmonn som kun han har i hele distriktet. Det ble det 4000 flasker...

Han har møtt mye motgang Jean Francois Julien. Motgang fra etablissementet i Bordeaux. Man kan ikke bare komme inn der, blant gamle adelsslekter og fint folk med århundregamle familieportretter med tykke gullrammer på veggene og tro at man er noe. En snekker, hva kunne vel han om vin? I 1999 ble det sluppet et mikroskopisk antall flasker, men vinstokkene var gamle. Jean Francois måtte prøve seg frem. Han begynte noen år før. Fra 2000 først kom hans egentlige første slipp. Vinen, en kraftig, rik Saint-Emilion med godt med frukt som i sin ungdom er vulgær, men som i de første årgangene nå viser en helt annen side. Mineralene dukker opp. Dette er kanskje de mest mineralske vinene i hele Saint-Emilion. Jordsmonnet, en liten flekk som dekker rundt en tredjedel av hele hans eiendom har et spesielt og svært jernholdig jordsmonn. Dette finnes ingen andre steder i hele regionen, kun på noen få mål akkurat her.

Her lages Château La Fleur Morange, en kultvin med en produksjon på 4-5000 flasker per år. 4000 i 2010-årgangen, mindre enn Romanée-Conti. Vinskribentene elsker vinen, Jancis Robinson og Parker er enige, til og med undertegnede, dette er stor vin. Hvorfor har ikke du hørt om huset? Jo, de lager jo knapt vin. Selv Mathilde, som lages fra resten av hans lille vinmark, uten alt jernet, finnes det knapt 7-8000 flasker av i hver årgang. 7000 flasker i 2010. Men Jean Francois er blitt sluppet inn i varmen i Bordeaux. Vinene talte for seg, de ble oppgradert til Grand Cru Classé i 2012 men burde vært Premier Grand Cru Classé B. Men små skritt av gangen. Jean Francois ble også tatt inn i varmen og ble medlem av Jurade de Saint-Emilion. Naboene har skjønt alvoret, vinskribentene jubler fra nær sagt alle leire, noe som er uvanlig i Saint-Emilion, og kundene har begynt å skjønne sin besøkelsestid. Vinproduksjonen er for lav til at dette blir allemannseie, eller allmennkunnskap. Men når vinen havner i glasset hører jeg bare WOW rundt bordet. Noen eldre årganger ble sluppet tidligere i år, noen forsvant med en gang jeg fant ut av at de var inne, mens det er noen flasker igjen med 2001 og 2004, to friske årganger som begge begynner å drikke nydelig nå, og nå er det altså en av tidenes beste årganger som ligger i BU. Ikke tenk for lenge.

2010 Château La Fleur Morange
Kr 850,-
4000 bottles made. Deep ruby. Rich, fruity, dark berries, plums, anise, blackberries and blueberries, vanilla and exotic notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, rich and juicy, just starting to show a touch of what’s underneath the lush fruit, long. Might go higher than this. 94

2010 Château La Fleur Morange Mathilde
Kr 395,-
7000 bottles made. Ruby. Dark fruits, raspberries, some vanilla and spices, anise and a faint leather and chocolate touch nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries freshness showing up, anise. Long finish. 91