Markus Molitor – seleksjonens mester

Markus Molitor er i dag en av Tysklands største private produsenter. Han er også en av de internasjonalt mest berømte...

Markus overtok vingården etter sin far i 1984, bare 20 år gammel. Den var da på knapt tre hektar. I dag disponerer han mer enn 100 hektar, fra noen av de beste vinmarkene i Mosel og Saar.

De steile vinmarkene strekker seg fra Bernkastel til Zeltingen, fra Ürzig til Kinheim, langs verdens største sammenhengende Riesling Grand Cru-vinberg. Markus kjøpte opp parsell etter parsell da stadig flere på 1980-tallet ga opp arbeidet i de vanskelige bratthengene. Fra 2001 har han også etablert seg i Saar, med Weinbaudomäne Serrig som siste juvel i kronen – 22 sammenhengende

hektar som en gang tilhørte kongen av Preussen.

Molitor arbeider kompromissløst i vinmarkene. De pleies etter moderne biodynamiske prinsipper, under kontroll av EUs økologiske program for «Steillagen». Markene tilføres bare humus, aldri kunstgjødsel. Bare økologiske sprøytemidler blir brukt.

Druene blir høstet for hånd, og Molitor har ry som en seleksjonens mester. Hvert bær blir håndplukket ett og ett fra klasene og selektert på stedet. Når de blir bragt til hus, foregår en ny seleksjon. Hver vinmark blir høstet minst tre ganger – toppvinmarkene opptil åtte ganger.

Nitid pleie av vinmarkene, lav avkastning, topp kvalitet på druematerialet og fysiologisk modning er avgjørende for enhver vin, sier Molitor.

I kjelleren blir druene varsomt kurvpresset. Det tørre og halvtørre druematerialet blir deretter maserert i flere timer for å trekke maksimalt med smaksstoffer ut av skallene. Mosten blir så spontangjæret i store fat av gammel tysk eik. Gjæringen foregår langsomt og over lang tid i den tre etasjes dype murkjelleren. Industrigjær, enzymer, klaringsmidler og andre tilsetningsstoffer er bannlyst. Vi kommer så nær en naturvin det er mulig å komme.

Sent neste vår er gjæringen fullført. Mosten hviler deretter flere måneder på bunnfallet for at den skal oppta ytterligere aromastoffer og oppnå maksimal konsentrasjon. Først i september blir de tappet på flaske, kort tid før neste innhøsting starter.

Markus Molitors viner presenterer seg med en egen fargekode. Hvit kapsel er tørr, grønn kapsel er halvtørr (feinherb), gyllen kapsel er søt eller edelsøt.