Nye filtre i Vinmonpolets nettbutikk: Oransjevin, naturvin og veganske produkter

Nå blir det enda lettere å navigere i Vinmonopolets nettbutikk. Gladnyhet fra Vinmonopolet! Nå er det enda lettere å finne...

Nå blir det enda lettere å navigere i Vinmonopolets nettbutikk.

Gladnyhet fra Vinmonopolet! Nå er det enda lettere å finne frem til ulike produkttyper i polets sortiment. Det opplyser Vinmonopolet om i en e-post til oss som skriver om vin.

Vinmonopolet har den siste tiden opplevd økt oppmerksomhet og etterspørsel etter et knippe vintyper som hittil ikke har vært så lette å finne i sortimentet. Det har lenge vært mulig å bruke filter-funksjonen i nettbutikken til å skille ut rødvin, hvitvin og musserende – eller økologisk og biodynamisk sertifiserte produkter, for eksempel. Vintyper som oransjevin, naturvin og veganske produkter, derimot, er ikke like tydelig definert i lovverket, og det finnes ikke verdensomspennende sertifiseringsordninger man kan ta utgangspunkt i. Likevel er det mange av kundene som ber om veiledning fra ansatte i butikkene eller på kundesenteret, og ønsker å finne disse vintypene.

Skjermdump fra Vinmonopolets nettbutikk.

Dette gjør Vinmonopolet nå noe med. 

 Nå er det mulig å velge «oransjevin», «naturvin» eller «vegansk» som et filter i nettbutikken, slik at kunder og ansatte lettere kan finne frem til disse produktene i sortimentet. Filtrene ligger i «venstremenyen» i nettbutikken, under overskriften «Øko/Etisk/Annet». 

Hvilke produkter som regnes med i de ulike vintypene, avgjøres på denne måten:

Vinmonopolets mange grossister (vinimportører og andre leverandører til Vinmonopolet) har fått anledning til å angi hvilke produkter de regner som henholdsvis oransjevin, naturvin og vegansk. Vinmonopolet har definert et sett med kriterier, for å vise hva som skal legges til grunn for merkingen i nettbutikken. Utover dette er det grossistens ansvar å påse at produktet oppfyller de kriteriene som er angitt. Grossisten står fritt til å bestemme hvilke produkter som ønskes angitt under de ulike vintypene. Dermed kan det forekomme at et produkt faller innenfor kriteriene, men likevel ikke er merket i nettbutikken. Flere produkter vil merkes i tiden fremover. Flaskene blir ikke merket som følge av denne endringen.

Kriteriene er som følger:

Oransjevin

Med oransjevin menes hvitvin laget med utvidet kontakt mellom druemost og drueskall, med preg av skallkontakt i form av farge, tannin og/eller aroma. Det settes ikke krav til antall dager skallkontakt, men vinen skal sensorisk bære tydelig preg av å være produsert med utvidet skallkontakt.

Oransjevin har farge som gjerne går mot oransje, dyp gul eller rosa. Aromabildet bærer typisk preg av maserasjon avskall og evt. stilker: tydelig innslag av balsam; urte-/teaktig; kandisert/tørket frukt; gjerne tydeligere bæraroma enn i hvitvin. Munnfølelsen kan være snerpende.

Naturvin

Kriteriene til ulike vinmesser, naturvinsorganisasjoner og sertifiseringsordninger er lagt til grunn, med enkelte tilpasninger.

  1. Druene skal være dyrket økologisk eller biodynamisk, dvs. uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Det er ikke et krav at dyrkingen skal være sertifisert.
  2. Druene skal være plukket for hånd.
  3. Vinen skal være spontangjæret (med unntak av annengangsgjæring av musserende vin)
  4. Ingen blokkering av malolaktisk gjæring
  5. Ingen tilsetninger, med unntak av svovel
  6. Maksimalt 30 mg/l svovel totalt, uansett vintype.
  7. Ingen bruk av omvendt osmose, fryseekstraksjon, sentrifuger eller liknende
  8. Ingen sterilfiltrering eller pasteurisering

Vegansk produkt

Det er ikke brukt animalske tilsetningsstoffer eller prosesshjelpemidler i tilvirkningen av produktet, eksempelvis gelatin, isinglass (fiskeprotein), kasein/melkeprotein, albumin/eggehvite eller liknende (listen er ikke uttømmende).