Pazo Barrantes og Marques de Murrieta

Del på Facebook

Pazo Barrantes en eiendom fra det nordlige Rias Baixas, her lar man vinene ligge på lees i en lengre periode enn vanlig i området og vinene er noen av de siste som slippes på markedet hvert år. Eiendommene r beplantet med 100% albarino, noe over halvparten av utbytte som er vanlig for området med 9000 kg per hektar mot 14.000 kg per hektar som er mer vanlig. Femten hektar vinmark, sandholdige vinmarker. Prøv vinene til hvit fisk, gjerne grillet samt grillede sjøkreps.

2013 Pazo Barrantes Albariño
Strågul. Epler, fruktig, noe gule epler, delikat duft. Frisk syre, fruktig, avrundet, frisk, epler, noe sitrus, kremet tekstur, pen lengde, touch bitter. 86 poeng.
VP nr 773601 kr 179,90

2011 La Comtesse de Pazo Barrantes
Kun tredje årgang så langt etter ti år med uttesting for å finne riktig stil. Fermenteres i 3000 liters franske fat. Albarino har problemer med å integrerers med fat og hoveddelen av eksperimentet var å finne riktig type fat og ikke minst størrelse. Strågul. Gule frukter, noe krydder, intens duft, noe mineraler, fruktig duft. Frisk syre, fruktig, slankere følelse selv om den er fyldigere, kremet, nesten saltaktig mineralitet, fruktig finish. 6000 flasker laget, 120 av disse til Norge. 89 poeng.
VP nr 1941601 kr 399,90

Marques de Murrieta
Det er 700 km mellom disse to eiendommene. Faren til Dalmau kjøpte Marques de Murrieta en natt etter litt mye vin på tidlig 80-tall. Da han kom hjem fortalte han sin kone at han hadde kjøpt Marques de Murrieta under en middag med mye vin, og kona hans avfeide det hele som fyllesnakk. Men dagen etter forstod hun at 300 hektar, den største sammenhengende vinmarken i Rioja plutselig var på familiens hender. 80 prosent av vinmarkene i Rioja eies av småbønder og kooperativer, så mange av vinene er laget av innkjøpte druer. Men hos Marques de Murrieta er alle druer fra egne vinmarker. Druene er temperanilla, granacha, mazuelo og graciano, samt en liten andel cabernet sauvignon, selv om den siste er en drue det helst ikke snakkes så mye om i Rioja. Murrieta lager ingen viner under Reserva nivået, så man finner ikke noen crianza herfra. Med unntak av vinen Dalmau lager man viner i mer tradisjonell stil og i hele rekken ønsker man friskhet i vinen, så selv Dalmau som er mer moderne i utrykket har syren i behold.

2009 Marques de Murrieta Reserva.
Rubinrød. Mørke bær, noe krydder, lakris, blåbær, vanilje. Frisk syre, modne tanniner, rik, fruktig, intens, mørke bær, noe kokt frukt, ungdommelig og strukturert. Ligger først på nye eikefat i rundt 6 måneder før den flyttes over på eldre fat i nærmere et år til. Pen lengde. Mye vin for pengene. 88 poeng.
VP nr 360901 kr 159,90

2009 Dalmau
Dyprød. Rik, fruktig, sødmefulle mørke bær, krydret, blåbær og solbær, vanilje. Frisk syre, fruktig, intens, sødnefull, rik og intens, vanilje, noe middelhavsurter, lang finish. Fra vinmarker i 550 meters høyde, nye franske fat i 20 måneder, gamle vinstokker. Første vin Murrieta bruker franske fat på. Litt varm finish. 91 poeng.
VP nr ???? Kr 499,90

2009 Marquesde Murrieta Capellania
Strågul. Epler, vanilje, pære, noe sitrustoner og krydder. Frisk syre, fruktig, nøtter, saltaktig mineralitet, noe lime og igjen krydder. Fra 90 år gamle viuraplanter, 550 meter over havet, 19 måneder på franske fat. 90 poeng.
VP nr 1160001 kr 220,-

2005 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran reserva Especial
Rubinrød. Fruktig, mørke bær, lær, intens duft, vanilje og krydder, moreller. Frisk syre, modne tanniner, frisk, syrlig, intens, mørke frukter, lær og lakris, kan godt ligge noen år enda, lang finish. Alltid temperanillo og mazuelo i blenden, egen vinmark, også her på 550 meter over havet. 65 år gamle vinstokker. 93 poeng.
VP nr 773101 kr 650,-