Pommard, og her er kanskje polets beste burgundkjøp smakt

Del på Facebook

Pommard beliggende rett syd for Beaune i Burgund lager gjerne en fyldigere og mer kjøttfull stil. Vinmarkene har en rekke soleksponeringer, mot nord, mot sør og alle aspekter i mellom disse to mot øst, samt delvis mot vest lengst inne i dalen som strekker seg vestover fra landsbyen Pommard. Første klassifisering skjedde alt i 1860, men i 1936 først ble AOC Pommard etablert slik vi kjenner klassifiseringen i dag. Gjennomsnittstemperaturen i Pommard gjennom et år er rundt 10,5 grader. 90.000 flasker Pommard 1er Cru lages per år.

Rugiens er i dag to premier cru vinmarker, men man prøver å få godkjent vinmarken(e) som grand cru. Man forsøker det samme på nordsiden av Pommard med deler av Epenotsvinmarkene. En av grunnene til at det ikke er grand cru allerede i Pommard, var at negociantene i området ikke ønsket dette i 1936 av frykt for høye priser på druene/vinene de skulle kjøpe. Det skapte en del bråk den gang men de fikk åpenbart igjennom viljen sin. Selv om vinene de senere årene har blitt lettere, mer florale og brilliante i utrykket, her som i resten av Burgund, har man fortsatt en tydelig struktur og tydelige tanniner.

De første seks vinene ble smakt på en Pommardsmaking her om dagen med direkteoverføring fra Burgund, slik at vi kunne se vinmarkene og hvor hver vin var fra. Det var en interessant øvelse og man forstår bedre hvorfor det er mer likheter mellom noen og større forskjeller mellom andre. Men å forklare det hele med ord blir fort en lengre avhandling. Under har jeg tatt med ytterligere noen viner som er tilgjengelige på polet og smakt de siste dagene.

2012 Maillard Pere et Fils Pommard La Chaniere
Pale ruby. Red berries, elegant lightly scented note, some cherries and raspberries. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, lively, playful, sweet and sour cherries, some anise, good length. 86 p.

2012 Parigot Pommard Les Riottes
Vineyard below Les Grands Epenots. Ruby. Red berries, fruity, some spices, somewhat heavier nose, tight. Gets some mint notes with more air. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, some spices, liquorice and red berries, elegant finish. 89 p.

2011 Jadot Pommard 1er Cru Clos de la Commaraine
Bright ruby. Some herbs, tighter, red berries, cherries, light nettles note, light scented note. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, cherries and raspberries, elegant fruit mid palate before a firmer finish. Keep five to ten more years or lots of air. Long. 90 p.

2011 Jean-Marc Boillot Pommard 1er Cru Les Jarolieres
Ruby. Scented, red berries, fruity nose, lighter, elegant minerality beneath. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, lively, elegant fruit and texture, fine minerality beneath, long. 92 p.

Boillot gjennomfører ikke «racking» eller pumper over most, vinen ligger på bunnfallet i fatene med minst mulig forstyrrelser. Fra 65 år gamle vinstokker.

2011 Drouhin Pommard 1er Cru Rugiens
Ruby. Tight, very closed, some scented notes, vanilla and spices, red fruits. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, some spices and a touch of darker fruits, tight, needs a lot of air or rather cellaring. Only 20 percent new wood, but quite toasted. 93 p.

2008 Lejeune Pommard 1er Cru Les Argillieres
Ruby, thin garnet rim. Red berries, touch floral and starting sous bois, some anise, quite charming nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, juicy, structured, elegant raspberries, fresh and lively, long. Not destemmed. 92 p.

Alle vinene under finnes på polet. Rimelig, og god Pommard? Prøv denne. Med dagens priser ser du neppe en slik pris på en Pommard igjen i Norge, i alle fall ikke en god en.

2011 Fernand et Laurent Pillot Pommard Tavannes
Kr 275,-
Bright ruby, red berries, light scented note, touch of anise on the nose. Fresh acidity, ripe tannins, elegant fruit, fresh, lively, red berries, some cherries towards the finish, anise again. Slight bitter note in the finish. Good length. 87 p.

2010 Didier Montchovet Pommard
Kr 369,90
Bright ruby. Starts out with a slightly dusty woody note that blows off after half an hour in decanter. Still spicy, red fruits and some anise. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, some spices, quite juicy, fresh, good length. 89 p.

2010 Château de Puligny-Montrachet Pommard
Kr 429,-
Bright ruby. Red berries, some minerals, fresh and fruity, some barrel notes that integrates with an hour in decanter. Fresh acidity, ripe tannins, quite rounded texture, fresh and fruity, good length. 89

2011 Fernand et Laurent Pillot Pommard 1er Cru Rugiens
Kr 444,-
Bright ruby. Red berries, some vanilla, spices and anise nose, opening up with air but never looses the barrel notes. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, light cherry note, again spices, slightly dry and woody finish. Needs some years in the cellar. 89 p.

2011 Jadot Pommard 1er Cru Rugiens
Importør Strøm har denne inne, men er ikke i BU
Bright ruby. Bright fruits, some red berries, floral notes, lightly scented, some vanilla and spices. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, leaner, structured, red berries, some spices and vanilla, long finish. Give it five more years. 91 p.

2004 Jadot Pommard 1er Cru Rugiens
Kr 579,80
Pale red. Bit tight nose that opens up with air, getting light floral notes and quite red berries scented with air. Some vanilla notes far back. Never that up front. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, lively, fruity, quite playful and elegant, almost mouthwatering, maturing nicely, on the leaner side with some red currants and cherries, but hardly green. Long. 90 p.