Retro fra Jermann

Den legendariske Friuliprodusenten Jermann slipper hvert år sine viner her på berget uten den helt store bravuren, men jeg liker...

Den legendariske Friuliprodusenten Jermann slipper hvert år sine viner her på berget uten den helt store bravuren, men jeg liker vinene herfra.

 

En marsdag for rundt ti år siden fikk jeg mitt første bekjentskap med Jermann. Plutselig stod en flaske Vintage Tunina på bordet der vi satt med utsyn over en liten del av Gardasjøen. Sjømat kom på bordet. Jeg satt der med en vin jeg aldri hadde hørt om som var herlig. Senere skjønte jeg at det bare var min uvitenhet som sørget for at den var ukjent for meg. Jeg møter ikke på viner fra Jermann så ofte, men er som regel innom noen av dem en gang i året. I dag er det tredje og fjerde generasjon som holder til her etter at østerrikeren Antonio Jermann slo rot i Friuli tilbake i 1881. Antonios barnebarn Silvio forlot Friuli for å oppdage verden på 70-tallet og det er han som har gjort eiendommen verdenskjent. Noen av vinene er friske og crispe, andre er fetere og mer fatpreget i en stil som var hip på 90-tallet men som i dag er mer sjelden.

Popcornpreget og smørtonene i Where Dreams (have no end) er 90-talls retro i dag hvor den slags er sjeldnere og sjeldnere men sett i lys av dagens veldige 90-talls retrotrend burde en vin som dette være det hippeste hippe. Jeg bryr meg mest om innholdet personlig og det er blitt uvant med en spicy, røykpreget, smør og popcorn stil men når man ikke møter den hele tiden er den også lettere å falle for. Ved siden av Vinae som fremstår som kjølig, klar og forfriskende gir den også et morsomt og for tiden annerledes avbrekk. To deilige sommerlige anbefalinger.

 

2017 Jermann Vinnae

Kr 295,-

Pale lemon yellow. Apples, pears, fruity, some peach nose, fruit driven. Fresh acidity, fruity, apples, pears, yellow plums, juicy, playful, quite detailed, good length. 89 p.

 

2015 Jermann Were Dreams

Kr 520,-

Pale lemon yellow. Vanilla, spices, smoky, apples, pears and plums nose, popcorn and butter. Fresh acidity, fruity, apples, pears, vanilla, spices, fruity, smoky, long. A bit on the woody side but also a flashback to days gone by. 91 p.