Roagna

Der mange produsenter unnskylder seg med at den globale oppvarmingen skaper høyere alkoholprosent i vinene, klarer enkelte allikevel å holde...

Jeg har alltid undret meg over vinmakere som hevder man må ha 14% alkohol, eller mer, før man får fullmodne druer, eller fenolisk modenhet. Druene er modne før dette, men har man dårlig material i form av svakere kloner eller unge vinstokker kan det være man må vente lengre, og med det få høy alkohol. Mange slike viner har fortsatt ikke skikkelig fenolisk modenhet og en grønne tanniner biter i leppa. Hos Roagna er ikke dette noe problem, hans 2009ere klokker inn på 13,5%, noe som i dagens Piemonte kan regnes som lavt på nebbiolofronten. Og dette på tross av innhøsting etter naboene.

Vinene er mer raffinerte og detaljerte, mindre sødmefulle og har flottere utrykk. Bare synd det lages så lite av hver cuvée, her kan det fort bli slåssing om flaskene. Roagna når også nye høyder etterspørselsmessig i utlandet og Norges allokasjoner kommer nok til å gå ned fremover. Prisene går opp fra mai med rundt 200-lappen på Vecchie Viti. Crichët går opp rundt 500-lappen. Dette er også grunnet økende internasjonal etterspørsel. Kundene i andre markeder klager til sine importører over at norske priser er for lave, og da føler produsenten seg forpliktet til å gjøre noe med det. Ikke første gang det skjer. Vanlig Barbaresco forsvinner ut da det for tiden er lite unge vinstokker i hans vinmarker. Kommer antagelig tilbake om noen år.

2009 Roagna Barolo Pira
VP nr 5650201 kr 439,90
Rubinrød med tynn tegl kant. Kirsebær, lett tjærepreg, roser, floral og parfymert, lakris. Frisk syre, modne tanniner, intens, sødmefull, lakris, varm frukt, noe emmen før en friskere finish, lang og detaljert. 90 poeng.

2009 Roagna Barbaresco Pajé
VP nr 5112501 kr 439,90
Rubinrød, tynn tegl kant. Parfymert, tjære, roser, fioler, lakris, delikat duft, kirsebær og lakris. Frisk syre, modne tanniner, fruktig, strukturert, intens, plommer, litt tyngre utrykk, lang. 91 poeng.

2009 Roagna Barbaresco Asili Vecchie Viti
VP nr 275301 kr 699,90
1282 flasker laget. Mørkt granateplerød. Parfymert, intens, detaljert, lakris, lær, noe plommer, florale noter og nesten mineraler bakenfor. Besnærende duft. Frisk syre, modne tanniner, detaljert, frisk, delikat, strukturert, kirsebær, lang og sursøt finish. 94 poeng.

2009 Roagna Barbaresco Montefico Vecchie Viti
VP nr 6437601 kr 699,90
1346 flasker laget. Mørkt granateplerød. Noe blåbær, kaffe, kirsebær, lakris, florale toner, fruktigere duft. Frisk syre, modne tanniner, intens, fruktig, sødmefull, syrlige toner innpakket en noe mer avrundet kropp, lang. 93 poeng.

2009 Roagna Barolo La Pira Vecchie Viti
VP nr 275401 kr 699,90
1860 flasker laget. Yngste vinstokker er plantet i 1936. Lyst rubinrød, tegl kant. Parfymert, delikat, floral, røde bær, intens og flørtende, kirsebær. Frisk syre, modne tanniner, strukturert, sursøt, detaljert, kirsebær, lakris, lang finish. 94 poeng.

2009 Roagna Barbaresco Pajé Vecchie Viti
VP nr 275001 kr 699,90
1856 flasker laget. Lyst rubinrød. Parfymert, røde bær, lakris, detaljer, nyansert, flørtende duft, fioler, tjære, kompleks duft. Frisk syre, modne tanniner, intens, sødmefull, lakris og moreller, detaljert, noe mer avrundet kropp, lang. 94-95 poeng.

2004 Roagna Barbaresco Crichët Pajé
VP nr 5650101 kr 2499,90
60 flasker til Norge, 1680 flasker laget. Granateplerød. Kaffe, lakris, moreller og kirsebær, lett floral duft, noe mer tilbakeholden, nesten mineralsk bakenfor. Frisk syre, modne tanniner, strukturert, detaljert, sursøt, kirsebær, lakris, svært lang, nesten krydret finish. 96 poeng.