Sicilia i et glass

De lokale druesortene fra Sicilia har i løpet av de siste tiårene opplevd økt internasjonal oppmerksomhet, som resultat av et...

Vinmark ved Siracusa på Sicilia. Foto: Hallvard S. Mørck

De lokale druesortene fra Sicilia har i løpet av de siste tiårene opplevd økt internasjonal oppmerksomhet, som resultat av et skifte i vinmakingen og kvaliteten på de sicilianske vinene.

I snart halvannet år med restriksjoner og en annerledes hverdag har nok mange av oss drømt eller allerede lagt planer om det første reisemålet utenlands. Varmt klima, vin, Etna, Palermo, utsøkt mat og Catania er bare noen stikkord for hvorfor Sicilia burde stå høyt på listen.

Sicilia, den største øyen i Middelhavet med strategisk plassering mellom flere kontinent, har gjennom århundrene vært en smeltedigel for kultur og sivilisasjoner. Fønikere, punere, grekere, romere, bysantinere, spanjoler er bare noen av folkeslagene som har hatt fotfeste her. Helt siden grekerne koloniserte øyen 800 år før Kristus har Sicilia vært et senter for vinkultur i Middelhavet.

Det varme klimaet passer både perfekt for dem som lenger etter sol, men også for de lokale druesortene. Druene som dekkes i denne smakingen er Nero d’Avola, Frappato og Carricante. Men Sicilia har flere å by på, som for eksempel Grillo, Catarratto, Grecanico, Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio. Viner basert på disse druene er tilgjengelige i Vinmonopolets utvalg.

Nero d’Avola er ansett som en av Sicilias viktigste rødvinsdruer. Opprinnelig dyrket av grekerne i byen Avola, men har i løpet av årene spredd seg til hele øyen på grunn av sine egenskaper for å dyrkes i moderat til varmt klima. En kjent blend fra Sicilia er Nero d’Avola og Frappato, som er med på å gi vinen kompleksitet. Druen Frappato dyrkes primært sørøst på Sicilia, og byr på viner med medium kropp, fin syre og kjølig frukt. Naturligvis med noe variasjon..

Hvitvinsdruen Carricante er utbredt på den østre delen av øyen og særlig i det vulkanske Etna-området. Dette fordi vin under Etna DOC har minimumskrav for hvor stor andel av druene som må være Carricante. Druen er kjent for å gi vin med markant syre og kan ha aroma av appelsin, grapefrukt, lime, sitrus og urter.

Et utvalg viner fra Sicilia

Benanti Etna Bianco 2019
Produsent: Az. Vin. Benanti
Område: Italia, Sicilia, Etna
Druer: Carricante 100 %
Vmp.nr: 10065201
Pris: 248

Lys strågul. Medium intensitet på duft med klar aroma av grønt eple og sitrus med streif av urter. Frisk smak av sitron og grønne epler kombinert med en fin fedme. God balanse. Høy syre som følger fint i en mineralsk avslutning.
88 poeng

 

Occhipinti SP 68 Rosso 2020
Produsent: Arianna Occhipinti
Område: Italia, Sicilia, Terre Siciliane
Druer: Frappato 70 %, Nero d’Avola 30 %
Vmp.nr: 5873201
Pris: 259,9

Middels dyp rubinrød. Konsentrert og noe beskjeden duft av lett modne kirsebær og moreller, med et urteaktig preg. Hint av lakris og pepper. Åpner seg etter litt tid i glasset. Frisk og livlig i munnen med smak av syrlige røde bær. Fin fasthet som harmonerer med frukten i avslutningen.
88 poeng

 

COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2016
Produsent: Az. Agr. Cos
Område: Italia, Sicilia, Cerasuolo di Vittoria Classico
Druer: Nero d’Avola 60 %, Frappato 40 %
Vmp.nr: 9523601
Pris: 257,7 

Rubinrød. Duft av lett modne kirsebær, urter og blomster. Frisk og syrlig i munnen, som følges av smak av røde bær, urter og hint av pepper. Tanninene har fått tid til å rundes noe av og følger fint i en syrlig avslutning.
Naturvin. Spontangjæret.
88 poeng

 

Tasca d’Almerita Lamùri Nero d’Avola 2018
Produsent: Tasca d’Almerita
Område: Italia, Sicilia
Druer: Nero d’Avola 100 %
Vmp.nr: 1689001
Pris: 239

Middels dyp rubinrød. Duft av kirsebær, preg av vanilje og urter. Saftig og rund inngang. Smak av lett modne bær med hint av lakris. Middels lang avslutning med fin fasthet, saftig frukt og høy syre.
87 poeng

 

Donnafugata Bell’Assai Frappato di Vittoria 2019
Produsent: Donnafugata
Område: Italia, Sicilia, Vittoria
Druer: Frappato 100 %
Vmp.nr: 10462101
Pris: 219,9

Rubinrød på farge. Aromatisk duft av røde bær med toner av jordbær og moreller. Saftig, rund og lett modne røde bær på smak. Frisk og tørr avslutning med lette tanniner. Let
86 poeng