To gode bag-in-box’er, en rød, en hvit

Det finnes mange baginboxer i markedet men alle er ikke like gode. Hovedårsaken er at i dette segmentet er pris...

Det finnes mange baginboxer i markedet men alle er ikke like gode. Hovedårsaken er at i dette segmentet er pris ekstremt viktig. Og der pris er et av hovedelementene blir det ikke alltid like god kvalitet.

Hvit

Rimelig chardonnay finnes det mange av. Men noen blir for tropiske, noen blir for tynne og syrlige. Denne har for meg klart å finne en god balanse mellom druetypisitet og friskhet uten å bli sur, samtidig litt fyldig uten å bli søtladen og tropisk i frukten. Den er økologisk dyrket.

2018 Le Baume Chardonnay

Kr 429,90 (3 liter)

Lyst strågul. Lett fruktig duft av epler og pærer med en avrundet kropp og fin fylde. Fruktig i munn. Lett sødmefull avslutning. 80 poeng.

 

Rød

Rød boksvin er nesten enda vanskeligere, de er unge og blir nesten rå i frukten. Det hjelper gjerne å dekantere den så den får en grei mengde luft. Gi den gjerne en time eller tre. Det gjelder for så vidt denne også, den åpner seg mer. Men her har vi altså en boksvin fra Bordeaux som smaker Bordeaux. Og lukter Bordeaux. Det er ikke hverdagskost. Den er også økologisk dyrket. Eneste kjedelige er at fun facten under boksen er en sannhet med modifikasjoner. Det var ikke store deler av Bordeaux som var våtmarksområder, men store deler av Médoc og deler av Haut-Médoc som ble drenert av nederlenderne på 1600-tallet. Selv i dag er deler av disse områdene våtmarksområder og paddeflatt med rikt dyre- og fugleliv. Selv romerne lærte noe om vinkvalitet fra Bordeaux eller Burdigala som det het den gang, hvor Ausonius lærte en av keiserne opp i vinmaking slik den ble gjort på hans hjemsted, i Saint-Emilion. Uansett, vinen er en hederlig østsidebordeaux.

 

2017 Château La Roche Bordeaux Superieur

Kr 509,90

Rubinrød. Lett duft av blåbær og solbær, en svakt parfymert duft. Frisk syre, modne tanniner, lett strukturert. Slank men umiskjennelig Bordeaux. 80