Vin til påskelammet

Påsken nærmer seg og tenker man lammelår bør ordet Bordeaux klinge i øret samtidig. Her er mine Bordeauxanbefalinger i BU-listen...

Det nærmer seg påske og butikkene begynner å fylles opp med lam. Her på berget strømmer avisene over med hvilke spanske viner man skal drikke til lam, men det er en klassiker fra vinens verden som passer enda bedre til lam en Rioja. Bordeaux. Distriktet er tidvis glemt her hjemme av den vanlige forbrukeren, dels fordi Vinmonopolet har et semmert utvalg i hyllene, her må man bestille i BU, dels fordi Bordeaux har vært sett på som litt gammeldags. Det er få om noen vindistrikter som bruker mer penger på forskning rundt å forstå hva som faktisk foregår under fremstilling av vin, så dette er faktisk et svært innovativt distrikt, selv om etikettene kan være i overkant klassiske. Samtidig er dette viner som har struktur, syre og tanniner. Mange forbrukere ønsker seg bærsøt saft, det leverer ikke Bordeaux. Derfor går de utmerket til mat, entrecôte og lam er rød Bordeaux’ kanskje mest perfekte matkombinasjoner. Dessverre er det ikke mange å anbefale under 125,- kroner, så strekker ikke budsjettet til er en Rioja fortsatt en utvei. Men lammelår er en middag man bruker penger på, og ikke minst tid, for mange påskens høydepunkt, og da bør man kanskje spandere litt mer på flasken enn ellers også.

Her er mine anbefalinger til påskelammelåret. Forutsetter klassisk tilberedning. All rød Bordeaux vinner på en halvtime i karaffel når den er ung, noen ganger mer. Har du ikke karaffel duger en vannmugge av glass også. Har ikke tatt med fullverdige smaksnotater denne gangen, kun en kort beskrivelse av stilen til hver vin. Slankere indikerer en slank og noe syrligere stil, kall det gjerne klassisk og er man av de mest ihuga Rhône eller barberatilhengerne kan disse vinene fremstå i tynneste laget, men jeg liker denne stilen. Medium er en mer normal Bordeaux fylde hvilket vil si på den noe slankere siden og mer der man forventer at Bordeaux normalt sett ligger. Fyldigere/ noe fyldigere er litt mer moderne stil med mer moden frukt, lett sødmefulle modne bær. Det er ingen virkelig store og moderne Bordeauxer i denne listen, hovedsakelig fordi disse koster mer enn 300,- svært ofte.

 

< 150,-

2013 Ch. Le Grand Hosteau
492101 kr 125,- (Slankere)

2011 Quien Bordeaux
9913501 kr 129,90 (Slankere)

2012 Ch. Ferran
1213701 kr 145,- (Medium)

Birkedal Hartmann Bordeaux
1222401 kr 150,- (Medium)

 

< 200,-

2011 Ch. Canon
8055701 kr 179,90 (Noe fyldigere)

2012 Ch Peybonhomme-les-Tours Cru Bourgeois
9911801 kr 179,90 (Medium)

2010 Ch Mercier Cuvée Prestige
884301 kr 197,70 (Medium)

< 300,-

2008 Ch La Tour de By
5694201 kr 234,90 (Medium)

2010 Ch. Brun
9390701 kr 209,90 (Fyldigere)

2011 Ch Reynon Côtes de Bordeaux
1872301 kr 219,80 (Slankere)

2012 Ch Bois- Martin
1066601 kr 219,90 (Medium)

2005 Ch La Tour de By
5694201 kr 234,90 (Medium)

2011 Clos du Jaugueyron Haut-Médoc
1156901 kr 236,90 (Medium)

2011 Ch Hannetot
1884401 kr 239,90 (Medium)

2004 Ch Les Ormes Sorbet
(Finnes i årgang 2009 og 2010 også, begge anbefales)
1932201 kr 249,80 (Medium)

Ch La Croix Saint Estephe
152201 kr 255,- (Noe fyldigere)

2010 Ch Cissac
4364501 kr 274,90 (Slankere)

2011 Ch Lanessan
9215001 kr 289,90 (Medium)

2011 Ch Laroque
283801 kr 299,90 (Noe fyldigere)