En vinhandler i Lucca

Når solen skinner i Lucca er det kanskje verdens beste sted å være. Regionen som er kjent for sine gode...

Skal du bli kjent med vinene, må du bli kjent med en lokal vinhandler! Vinhandler Alain Charlot (t.v.) får fram Luccas lokale produkter. Foto: Alain Charlot

Når solen skinner i Lucca er det kanskje verdens beste sted å være. Regionen som er kjent for sine gode viner, mattradisjoner, malere og komponister har mye å tilby en livsnyter.

Når man sitter rundt sitt kafébord innenfor Luccas bymurer, nyter en espresso og kanskje også en av de mange Puccini-konsertene, får man en intens følelse av å virkelig leve det gode liv. Noen velger sågar å smake på en toskansk sigar. Selv om helseministeren nok hadde foretrukket at man heller spiste mer frukt og grønt.

Lucca var den nest største italienske bystaten etter Venezia og var selvstendig i flere hundre år. I 1805 var Lucca erobret av Napoleon. Denne hendelsen var nevnt i Leo Tolstoj sin Krig og Fred. Etter 1815 kom han til Bourbon-Parma som hertugdømmet Lucca, og var så en del av Toscana i 1847 og til slutt en del av Kongedømmet Italia.

Lucca har mye å tilby både av historie, tradisjon og ikke minst vin. Små vingårder, men også typiske oster fra regionen og focacciabrød. La oss heller ikke glemme gode olivenoljer fra Fattoria di Fubbiano  eller deres utmerkede Schiller rose.

Skal du bli virkelig kjent med Lucca, må du bli kjent med menneskene som bor der. Skal du bli kjent med vinene, må du bli kjent med en lokal vinhandler.

En av dem er Alain Charlot. Går du innenfor bymurene i Lucca vil du raskt oppdage hans butikk La Boutique dei Golosi (The Boutique of Gourmet).

Du kan finne mye godt i Alain Charlots butikk, La Boutique dei Golosi. Foto: Alain Charlot.

Alain er høfligheten selv og inviterer deg gjerne til å smake på hans viner. Hva jeg liker spesielt er hans evne til å få frem de lokale produktene både når det gjelder vin, olivenolje og mat. Det gir deg en unik mulighet til å få innsikt i regionens delikatesser.

Så hva kan man finne når man entrer hans butikk. Foruten vin er det mulig å finne pasta og sjokolade, men også trøfler. Olivenolje og krydder er også en del av utvalget.  Kjøper du brød og melk hos bakeren, litt skinke og ost hos slakteren, kan resten tas med fra Alains butikk.

Sommeren 2019 var jeg innom hans butikk og kjøpte både Prosecco og røde og hvite lokale viner. Mange av oss liker musserende viner og en av vinene Alain selger i sin butikk er Particolare, en utsøkt frisk og fruktig vin fra Buonamico som nå har blitt en av Montecarlos ledende vinprodusenter. En utmerket vin lett avkjølt på terrassen en høstdag før vinteren kommer.

En annen vin jeg vil fremheve er den røde fra Antico Colle. Deres vingård ligger blant de store åsene i den toskanske landsbygda, i hjertet av de grønne vingårdene i Montepulciano vino Nobile sitt vinvoksende område.

Gioia er basert på 100 % vermentinodruer, en drue som er sentral i regionen mellom Lucca og Liguria. Foto: Bengt Morten Wenstøb.

Villa Santo Stefano produserer en utmerket hvitvin Gioia som er basert på 100 % Vermentinodruer. Dette er en drue som er sentral i regionen mellom Lucca og Liguria. Gioia er en vin som passer til salater, men også fisk og skalldyr.

Mange av vinene til Alain er det ikke mulig å bestille på Vinmonopolet, men desto enklere å bestille direkte fra hans butikk La Boutique dei Golosi. Alain er en person du fort vil like for sin vennlighet, men også raushet og kunnskap om vin.

I Lucca er det mange små butikker drevet av familier. I disse tider er det spesielt utfordrende.

Mange nordmenn elsker Toscana og har besøkt Lucca ved flere anledninger. Selv feiret jeg min 50-årsdag i Lucca og skal feire min 60-årsdag på Villa La Principessa, et fantastisk hotell.

I disse tider er det viktig å støtte personer som Alain for at det skal finnes små vinbutikker når vi igjen kan besøke Italia. Jeg har lært mye om lokal vin i Toscana av Alain og du gjør det når du blir kjent med en vinentusiast i Lucca. Det er lett å bestille vin fra Alain og har noen lyst til å prøve lokale viner fra Lucca formidler jeg gjerne kontakt. Salute!

Bengt Morten Wenstøb er sommelier og driver Vin og Wenstøb. Han arrangerer vinkurs og holder foredrag om vin. Foto: Kristin Wenstøb.