Au Bon Climat Hildegard 2014

Del på Facebook

Mannen bak denne og en rekke andre flotte viner er Jim Clendenen som egentlig studerte juss og faktisk ble uteksaminert i 1976, men heldigvis tok interessen hans for vin overhånd. Etter tre år som assisterende vinmaker hos Zaca Mesa Winery etterfulgt av et år i Burgund og Australia, kom hans første årgang i 1982. Er du i California, eller nærmere bestemt Los Angeles, finner du smakelokalene hans i sentrum av Santa Barbara, omlag en 2 timers kjøretur nordvest for LA. Au Bon Climat har ikke egne produksjonslokaler, men deler et med Qupe Wine Cellars som begge leier plass hos Bien Nacido Vineyard, som igjen ligger en times kjøretur videre nordvest for Santa Barbara.

Jim eier selv 2 vinmarker; Le Bon Climat i Santa Maria dalen (28 hektar) og Rancho La Cuna i Los Alamos dalen (2 hektar). Fra vinmarken Au Bon Climat kommer det elegante og kjølige viner med et burgunsk tilsnitt laget på Pinot Noir og Chardonnay. Han kjøper også druer fra de beste vinmarkene i området, primært fra Bien Nacido Vineyard, som rår over totalt 364 hektar. Clendenen familien lager også en kritikerrost Nebbiolo som fatlagres i hele 5 år (!), på sideprosjektet Clendenen Family Vineyards. Om ikke det er nok står Jim også bak vinmerkene Barham MendelsohnVita Nova og Ici La/Bas. Au Bon Climat produserer omlag 720 000 flasker per år.

Hildegard er laget på 50% Pinot Gris, 40% Pinot Blanc og 10% Aligote og ble første gang laget i 1998 som en hylles til Burgund. Utbyttet fra Pinot Gris rankene, som er plantet ved siden av vinmarken Block 12 på Bien Nacido, er små og resultatet er en intens, rik og oljet druejuice. Fra Pinot Blanck druene får vinen en mer flintaktig mineralitet og fra Aligoté druen en leskende syrlighet.

​fakta
– Au Bon Climat betyr «en godt eksponert vinmark»
– 2010, 2013 og 2014 er regnet som spesielt gode årganger
– gården har fått mange utmerkelser, blant annet i 1989 og 1990 hvor de figurerte på Robert Parkers liste over de beste vingårdene i verden og eier og vinmaker, Jim Clendenen, ble valgt som «Winemaker of the Year» i 1992, 2001, 2004 og 2007
– druer som plantes på gården er Pinot Noir, Chardonnay, Aligote, Gewurztraminer, Viognier og Syrah
– 20% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Japan, England, Sverige, Norge, Tyskland og Danmark

vinifikasjon
Hildegard har fått 10 dagers fermentering og er lagret i to år på 80% nye franske, Francois Frères, eikefat. Vinen får også malolaktisk omdanning og klares med bentonitt, før den tappes på flaske og lagres videre et år der før den kommer for salg.

smaksnotater
Fra glasset slår det straks imot en god eim av fruktige tropiske frukter som følger godt opp på smak. Smakene bare sniker seg på etter en fløyelsmyk inngang som fylles på av en balansert friskhet som løfter smakene på et svært behagelig nivå, og holder de der en liten evighet! Duftene og smakene er en forunderlig blanding av hasselnøtter, vanilje, modne epler, melon og gule plommer, svært så diggbare dråper. Tørr utgang.

Drikk den temperert til 14-15° C og gjerne til grillet tunfisk med gnocchi , pasta med trøffelsaus eller simpelthen nyt den alene!

En annen av Jims viner som er verd å nevne, er Isabelle Pinot Noir 2013. Det er en blend av de beste druene fra seks forskjellige vinmarker og er laget i honnør til Jims datter som ble født i 1995. Selv om alle Pinot vinene hans er verd å smake var det denne som falt i best smak hos meg.

Au Bon Climat Hildegard 2014

Au Bon Climat