Kjenner du forskjell på bag-in-box og flaske? Foto: Vinmonopolet.no

Bag-in-box eller glassflaske – kjenner du forskjell?

Del på Facebook

De fleste er enige i at bag-in-box er mer miljøvennlig enn glassflasker. Er det smaks- og kvalitetsforskjell mellom BIB og flaske? Og er forskjellene så små, at alle burde velge bag-in-box fremfor flaske for å redusere fotavtrykket på miljøet?

Vi har testet kartong og flaske fra André Brunel som produserer Grenache-baserte viner i Rhône-dalen. Vi synes vinen på flaske luktet mer og freshere enn vinen på kartong, som fremsto som mer innestengt. Vi innbilte oss også at vinen på flaske hadde et lite hint av brunt sammenlignet med kartongvinen. På smak var det ikke store forskjeller. Begge vinene smakte av solmodne jordbær og litt lær, men vi innbilte oss at kartongvinen hadde mer tydelig blåbærsmak sammenlignet med vinen på flaske. 

Kjenner du forskjell på bag-in-box og flaske? Foto: Vinmonopolet.no

Det er grunn til å anta at forskjellen mellom bag-in-box og flaske er mindre for rimeligere viner, som er ment for å konsumeres unge. Enn så lenge er i hvert fall hypotesen at bag-in-box ikke er egnet for vin som trenger lang tid på flaske for å modne. På lik linje med hypotesen om at vin som trenger tid på å modne må være på flaske med naturkork og ikke skrukork. Samtidig vet vi at enkelte produsenter – for eksempel australske Penfolds – produserer vin med skrukork som er ment for lang lagring. Er lagringsmedium sannheter som vil bli utfordret? Det er ikke utenkelig, ettersom kravet til miljøvennlig produksjon og transport vil bli strengere i årene fremover.

Så tilbake til dagens problemstilling. Kjente vi forskjell på bag-in-box og flaske eller lot vi oss lure av at vi visste hvilken vin som var i hvilket glass og derfor fant forskjeller? Vi innbiller oss at det var en svak forskjell, kanskje mer på lukt enn noe annet. Hadde vi tatt forskjellene i en blindtest? Vi liker å tro det, men er neimen ikke sikker. Det var uansett en morsom øvelse.

Hvilken erfaring har du med bag-in-box vs flaske?

1113406
André Brunel Côtes du Rhône Signature Series
Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
Kr 469,90 (300 cl)

4440401
André Brunel CDR Côtes du Rhône

Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
Kr 139,90 (75 cl)

Vin fra André Brunel er levert av Altia Norge AS.