Bastien Jolivet overlater ingenting til tilfeldighetene.

Del på Facebook

Flere generasjoners slit har anlagt de sirlige steinmurene der de opp til 70 år gamle Syrah rankene  nyter utsikten over til den legendariske Hermitage åsen på den andre siden av elven. Et jordsmonn rikt på granitt er ideelt for at Syrah druene kan uttrykke sitt sӕrpreg i fullt monn. Litt lenger ned i dalsiden, der terrenger begynner å flate ut, er det Marsanne og litt Rousanne som råder grunnen. Alt i alt er det 80 dekar som utgjør vinmarkene til Domaine Jolivet.

Generasjonen før Bastien hadde også dyrket druer, men de leverte avlingen til det lokale cooperativet. For å forberede seg til å ta over Domaine Jolivet, tilbrakte Bastien flere år hos noen av de mer kjente produsentene i Côte Rôtie, men også utenlands i Sør Afrika og på New Zealand. Her lӕrte han ikke bare om stell av vinmarkene, men fikk også med seg kunnskapen om hva som skal til for å produsere en vin av ypperste kvalitet. I 2014 tok han over driften av Domaine jolivet. Hans motto er at den jobben som legges ned i stellet av vinrankene får en igjen i kvaliteten av vinen, og derfor overlater han ingenting til tilfedighetene. Og slik som terrenget her er, så betyr det mye manuelt arbeid. Allerede da første avling var kommet på flaske var suksessen et faktum. Kjente navn som Paul Bocuse, Regis Marcon og Anne Sophie Pic sto på kundelisten hans allerede dette første året.

 

Når Bastien lager vin, så blir hver av de 10 parsellene med Syrah høstet separat, og gjӕret hver for seg. Også lagringen på eikefat (12 til 14 måneder) skjer separat, og sammensettingen av vinen skjer ikke før den skal tappes opp. På denne måten oppnår han perfekt balanserte viner der Syrah får uttrykke sine aller fineste kvaliteter : en duft av krydder og fioler, fløyelsmyke of perfekt balanserte tanniner. Med andre ord, en ønskedrøm av en rød AOP Saint Joseph til en bedre viltmiddag. 2015 årgangen er det fortsatt mulig å oppdrive, og her har man en vin en med god samvittighet kan ha liggende i 10 år til, hvis en greier å vente da.

​Med druene fra de mellom 40 og 50 år gamle Marsanne- og Rousanne-rankene lager Bastien en hvit AOP Saint Joseph. Han høster druene ganske tidlig for å bevare nok syre til å få en perfekt  balanse i vinen. Eikefat-lagring er med på å skape en vin med fylde og kompleksitet, og en finish som varer lenge.

På Domaine Jolivet er det ingen skilt på veggen som sier at her er det vin å få kjøpt, rett og slett fordi at alt går unna til de mange faste kundene.