Men: Sitt heller på til neste stasjon, Lavern-Subirats; der står det en entusiastisk mann ved navn Ramon og venter på deg for å kjøre deg til Artcava. Har du vært lur, så har du også bestilt frokostpakken, en privat frokost med nettopp Ramon, som har lagd fantastisk katalonsk mat. Med cava til, såklart.
En kveld sitter tre venner på landsbygda i Penedès og drikker cava, de får en idè og i 2004 er Artcava et faktum. Selskapet består av tre partnere; Eric, som er vinmaker og smaker, Ignasi som er ansvarlig for businessdelen av selskapet og Ramon som er matansvarlig. Ramon går under kallenavnet Gran Reserva, Eric og Ignasi er i tredveårene mens Ramon er noe eldre.
Forretningsplanen deres er todelt: produksjon av håndtverkscava og personlig cavaturisme! Ignasi kommer fra en familie som kultiverte druer og lagde vin i mange år, produksjonen startet allerede i 1730 og fortsatte frem til 1960-tallet. Etter dette sto de gamle bygningene og forfalt før faren til Ignasi, Josep Battle, begynte å rekonstruere gården. De tre vennene fortsatte prosjektet og de bestemte seg for å renovere alt og gjenskape den gamle sjarmen gården tidligere hadde hatt. Bekjente av trioen jobbet som arkeologer og ville gjerne forske på de gamle bygningene, det de fant under gamle gulv og vegger oversteg all fantasi. – De fant bevis for at Iberierne hadde lagd vin på eiendommen for hele 2500 år siden!
Når du er på besøk hos Artcava får du også en omvisning på den gamle gården som heter Masia Can Battle, du får se de flotte gulvene på kjøkkenet som er hundrevis av år gamle, og reisverk av steiner inne som er over 1000 år gamle. En flott steinbue mellom to rom er hele 800 år gammel og du får se hvordan folk før i tiden lagret korn, – i et hull i bakken i stuen.
Utendørs er det også mye å se, eldgamle oliventrær, steinbrønner, gamle vegger med klatreeføy og ikke minst er de omringet av vinmark.
Artcava har tatt et bevisst valg om å unngå masseturisme, de vil at du skal kunne gå rundt på vingården i ro og fred, studere marihønehusene de nylig har satt ut og nyte et glass cava i stillhet blant naturen under et tusen år gammelt oliventre. De har begrenset antall plasser for å sikre at hver enkelt besøker får en personlig tur og har en såkalt «slow-travel» filosofi hvor de tar ting som de kommer og turene varer så lenge som de gjør uten et bestemt tidspunkt.
De har ulike typer turer man kan bestille, hvis man er usikker får man raskt svar på mail fra en av partnerene hvis man har spørsmål. De har vingårdsbesøk med degorgering og smaking, med eller uten frokost og/eller lunsj og forskjellige matkurs. Vi valgte besøk med smaking, degorgering og frokost og ble som nevnt hentet av en entusiastisk Ramon kl. 9 en lørdagsmorgen på togstasjonen.
Det ble fort klart at Ramon brant for det han drev med og var veldig kunnskapsrik, vi snakket om vingården, cava og regionen over en typisk katalansk frokost. Midt under frokosten demonstrerte han hvordan man delte cava på ekte katalonsk vis, med en slags mugge med lang tut man helte inn i munnen og sendte videre.
Etter ca. halvannen time dro han for å hente fire dansker på togstasjonen som skulle være med videre på turen. Ventetiden tilrakte vi i en flott hage, med hvert vårt glass kald cava.
Da vi var en fulltallig gruppe på seks fikk vi omvisning på gården og det var mildt sagt imponerende å se alle de gamle delene av eiendommen. Vi ble siden plassert ved det samme langbordet vi hadde spist frokost ved, det var tid for smaking av de tre cavaene deres.
De hadde naturlig nok en Brut Nature, Brut Nature Reserva og Gran Reserva, alle som hadde gjennomgående høy kvalitet. (De produserer 15.000 flasker i året.) Selve smakingen tar så lang tid som gruppen gjør det til, vi var mange vininteresserte og spurte mange spørsmål og hygget oss i flere timer. Da Ramon fikk nyss i at jeg var under sommelierutdanning og at vinkunnskapen i gruppa var relativt stor, fant han en flaske utenfor sortimentet han ville vi skulle smake. Han forklarte at de prøvde nye eksperimentelle cavaer hvert år og den nyeste som vi skulle få smake var lagret på eik, det var blandet mottagelse for denne cavaen, men jeg må si jeg syntes den var interessant.
Vi fikk så beskjed om å velge vår favoritt cava før han fant en flaske til til oss som vi kunne kose oss med mens han gjorde klar degorgeringen. Stemningen blant de seks skandinavene som skulle degorgere etterpå var god, det var moro å få gjøre selve prosessen med å fryse tuppen av cavaflasken, slå av korken og rekorke selv. Flasken fikk vi selvfølgelig med oss når vi skulle dra.
Vi angret litt på at vi ikke hadde kjøpt full pakke med lunsj, men satt gode og fornøyde med dagen på toget til Barcelona i 14-tiden.
Det er klart at man kan finne billigere turer til vinhus i cavaregionen, med mer imponerede innhold, men dette er virkelig en personlig opplevelse som kan anbefales. Etter å ha besøkte mange vingårder i mange ulike land så kan jeg absolutt si at dette besøket kommer til å bli husket lenge som en utrolig morsom og lærerik opplevelse.
Mer informasjon her: http://artcava.com/