Blå Piemonte-druer som venter på innhøsting i et typisk landskap. Foto: Geir Salvesen

Billig-Barolo og billig-Barbaresco

De kan ikke måle seg med Piemonte-kanonene, de aller billigste Baroloene og Barbarescoene. Men jeg synes de gir en god del igjen for pengene. I hvert fall et hint av den store Nebbiolo-verden.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Produttori dei Colli Barolo 2019, Piemonte, Italia 
  • Fontanfredda Coste Rubin Barbaresco 2019, Piemonte, Italia.

Det er alltid noen som er flinkere, penere og rikere enn en selv. Slik er det også med de fleste viner også. De er ikke i verdenstoppen, de fleste. 99 prosent ligger nedover i hierarkiet. Og overfor den 1-prosenten, som vi kan kalle den, er det mange nå som har kastet seg over Barolo-sjiktet av viner. Nerder, noen. Før var det Bordeaux. Bourgogne. Nå er det Barolo. Og Barbaesco. Her er det lett å nerde også. Nerdene kan forholde seg til en bunke gode produsenter som kan skilte med en drøss enkeltvinmarker, mer eller mindre kjente. Og man kan drøfte så fråden står ut av munnen om den korrekte Barolosmaken nå er de modernistiske med opphold på små fat, barriques, eller om det eneste korrekte er opphold på eikeliggere, eller enorme trekar.

Men hva om man bare har lyst på et enkelt glass overkommelig priset vin herfra? Noe som hinter om de store og komplekse, der smaksinntrykkene ligger som roseduftende kaipåler istrødd trøffelpulver og en uforglemmelig hint av noe elegant og rødt, oppi alt det tøffe og tanniske….

Hva da?

Jo, da kan man jo kjøpe en Nebbiolo fra en velrenommert produsent. Eller: En av disse med navn fra de berømte områdene. Kanskje laget i håp om at noen går på agnet og tror at dette er fantastiske greier. Det er det ikke, men det smaker meg godt. Og prisen er ikke så høy. Billig, faktisk, til Barolo å være. Det er ikke alltid man trenger å spise de høyeste biffene og kjøre de laveste bilene. Vår Barolo fra kooperativet Produttori dei Colli kan skilte med noe mørk plommeduft, og smak. Noe moreller også. Ikke så mye tanniner. Og det letter matmatchingen.

Produttori dei Colli Barolo 2019 (1806601)

Piemonte, Italia: Svært rimelig Barolo med god duft av moreller og plommer. Mørke bær, skogsbær og plommer. Pen fylde, noe konsentrasjon. Vellaget vin som gir noe tanniner, men også en sjarmerende fruktighet som er leskende og frisk i munnen. Pen lengde. Ikke så tørket i stilen, preget heller av primærfrukt. Passer til: Svinekjøtt, storfe, storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta, lam, lam og sau.
Eurowine AS

Kr. 267.9
85 poeng

Fontanfredda Coste Rubin Barbaresco 2019 (13542001)

Piemonte, Italia: Billig-barbaresco med måtelig med kraft, men har det nødvendige. Tørket frukt, litt forsiktig treverk, litt bringebær- og morellfrukt. Passer til: Svinekjøtt, pizza / pasta, lam, lam og sau, spekemat.
Stenberg & Blom AS

Kr. 299.90
86 poeng