Vinmarker kan se like ut, eller si mer enn andre. Her i Ch.Neuf-området i Sør-Frankrike er det mye stein i vinmarkene som ofte er plantet med buskvinstokker av Grenachedruer. Foto: Geir Salvesen

Billig og god universalvin fra Rhône

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det trenger ikke å være så innviklet. Hvis man bare velger en god rødvin som passer til det meste som rødvin passer til. F.eks Cuvée Sommelongue fra André Brunel.

Ukens vin: Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2021, Sør-Rhône

Spørsmålene mange stiller seg er for eksempel følgende:

  1. Hva slags rødvin trenger jeg? Svaret som man selv gir kan være: En generøs, all-round vin med nok konsentrasjon, passe med tanniner og nok friskhet.
  2. Kan den passe til mange forskjellige matretter?
  3. Kan jeg finne en som ikke er så dyr?
  4. Kan jeg finne en som de fleste vinmonopol-utsalgene har?

Svaret er ja. Hvis du velger André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2021. Denne vinen er et ypperlig kjøp, og her skal jeg forklare hvorfor.

Men først litt om området. Côtes du Rhône – her forkortet til CdR – er Frankrikes største opphav for vin. I utgangspunktet skulle det bety lav kvalitet, men egentlig ikke. Og i hvert fall ikke når det er snakk om en enkeltvinmarksvin slik som her. Og i hvert fall ikke når det er snakk om viner laget på gamle vinstokker slik som her. Cuvée Sommelongue er laget på vinstokker som i snitt er ca 40 år gamle, og fra et område like nord for Ch.Neuf-du-Pape. Og som i Ch.Neuf-du-Pape er det Grenachedruen som er hovedstjernen. 85 prosent av Cuvée Sommelongue er Grenache. Resten er de sedvanlige Mourvedre, Syrah og Cinsault med bare 5 prosent hver. De gir noe mer kompleksitet til den ellers litt endimensjonale Grenache-varianten som har lett å bli alkoholrik og oppblåst, men som i denne vinen oppfører seg eksemplarisk.

Avkastningen er også svært lav, ifølge offisielle tall. Bare 35 hektoliter pr hektar.

En CdR-vin er noe av det lureste man kan kjøpe som all-rounder. Den spiller på mange strenger. Den er moden nok, smaksrik nok, frisk nok til å være leskende. De kommer i to hovedstiler. Rødbærsfrukt, mørke bær. Av og til glir de over litt i hverandre, men Grenache på visse typer jordsmonn gir gjerne en delikat, fiolaktig duft og med en overvekt av røde bær.

Så hjelper det her at André Brunel, produsenten, er en av de mest velansette i Rhône-dalen.

For mange franskmenn hjelper det også at landets fremste vinmagasin, Revue des Vins de France har kåret den som en av landets beste budsjettviner. Og selv om den klatret 10 kroner opp i pris etter justeringen i mai her i Norge, er den fortsatt prisgunstig.

Så – litt lam, kjøtt, pølse, kylling på grillen, og den fungerer utmerket. Også som kosevin.

 

Vinmarker kan se like ut, eller si mer enn andre. Her i Ch.Neuf-området i Sør-Frankrike er det mye stein i vinmarkene som ofte er plantet med buskvinstokker av Grenachedruer. Foto: Geir Salvesen

4807601
Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2021
Sør-Rhône, Frankrike
179,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
Basis-Rhône med et herlig, velduftende bilde først, generøs i smaken, modne druer bak denne som gir en rødlig smakstone med litt mørk frukt blandet i, fersk og fin, sjarmerende. Finslepne tanniner. Ypperlig vin fra en kvalitetsprodusent. Passer til: Storfe, spekemat, and, svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam og sau.
BEST BUYS INTERNATIONAL AS