Dette «dinosaur-terroiret» i Languedoc blir også brukt i reklameøyemed. Her fra en smakning i Limoux der Chardonnay, Mauzac og Pinot Noir er de viktigste druene. Foto: Geir Salvesen

Billig og godt til ditt hageselskap

Det er jo den tiden av året. Da du kan planlegge et aldri så lite hageselskap eller møte på terrassen. Du trenger en rimelig og god hvitvin, for det skal komme mange. En rødvin også, for mange nordmenn- og kvinner vil ha det. Selskapsvin? Prøv disse. Selvsagt i basisutvalget.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

Desvignes Chardonnay Reserve 2023, Languedoc, Frankrike

Alamos Malbec 2023, Mendoza, Argentina

150 kroner er nå blitt et slags prismessig bunn-nivå for viner som lar seg drikke og som smaker ok. Joda, det er noen under det, også. Og jeg leter gjerne frem flere av dem etter hvert her i denne spalten. Men: De blir færre ettersom kronen stuper og annen valuta stiger.

I Frankrike har man jo de kjente områdene. Og for Chardonnay-druen er jo Bourgogne, inkludert Chablis, ett av de absolutte kjerneområdene. Mer ukjent er det at deler av Languedoc ned mot spanskegrensen også er gode på Chardonnay. Spesielt gjelder det områdene umiddelbart rundt byen Limoux. Der finnes det faktisk en god del vin som kan måle seg kvalitetsmessig med langt dyrere dråper nordpå.

Et duggete, lite glass til hageselskapet? Det trenger ikke koste skjorta. Foto: AI.

Firmaet Desvignes er jo ellers mest kjent for sine Chablis-viner, men mange produsenter nordpå vender nå oppmerksomheten sørover. Litt pussig, kanskje, når pessimistene spår at økt temperatur i disse vinområdene rundt Middelhavet vil gjøre det vanskelig å dyrke vindruer overhodet. Min konklusjon på det er at det er vanskelig å generalisere og å skjære hele området over en kam, som det heter. Og at noen som har et spesielt varmt mikroklima nok må legge ned ( i tillegg til alle som gjennom flere tiår har måttet legge ned her, ikke på grunn av varme, men på grunn av dårlig etterspørsel etter de grove, varme rødvinsstilene herfra.)

Desvignes Chardonnay Reserve 2023 (7405101)

Languedoc, Frankrike:

Absolutt godkjent-karakter for denne typeriktige Chardonnayen med litt krydder i finish og fersken og eplefrukt midt i. Noe bitterhet i avslutningen. Bra nok friskhet. Selskapsvin. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, salat, bbq/grillmat, sushi / sashimi, spicy.

Basisutvalget.

Best Cellars AS

Kr. 154.90
83 poeng

Alamos Malbec 2023 (4027701)

Mendoza, Argentina:

Mørk, mintaktig og fruktdrevet med fioler og saftaktig, fint trøkk, frisk og fin, veldig bra grillvin. Mørke bær dominerer. Litt urter er med. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, lam og sau, and.

Basisutvalget.

FERMENT AS

Kr. 159.90
85 poeng