En fruktig musserende kan man bruke til mange fine småretter som passer utmerket på nyttårsmiddagen. Foto: Pongrazc.

Billigbombe til nyttårskvelden

Det er fredag. Året er snart slutt. Hyllene med ikke for kostbar boblevin på Vinmonopolet er nesten tomme. Og snart er det nyttårshelg. For sent å bestille. Må ta i pol-hyllene. Hva kjøper du da? Jo, denne billig-bomben som gjør jobben effektivt og rimelig. Så kan du bruke pengene til andre ting.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Pongracz Brut.

Jeg synes jeg hører noen stemmer: Men: Finnes det ikke noe Prosecco, da? Nei, det sukkervannet anbefaler jeg ingen å røre med sine munner eller andre legemsdeler. Og Babes som strever med å holde formene og være influencere, bør i hvert fall holde seg milelangt vekke. Hva med flotte Cava, da? Spania er jo et gammelt vinland…

Jo, det finnes noen innimellom som ikke lukter som plastbøtte, gul-rød-blå-grønn (du kan få valget ditt der). Men mange gjør det, dessverre. Lukter plastbøtte. Jeg har en slags hang-up på det, som det heter på nynorsk. Får jeg en Cava i glasset, går tankene straks til plastretningen og styrken. Glad er jeg når jeg finner noen med nesten null eller dempet plastbøtteduft. Jeg skrev om en god en forleden.

Mye bedre å etterape dem som virkelig kan det, fransk-mennene og -damene fra Champagne. Og andre steder i landet og i verden som følger champagnemetoden. Og bruker de samme druetyper, desto bedre er det.

Historien bak Pongrácz er ganske spesiell. Desiderius Pongrácz, som startet foretaket på 1950-tallet, var først ungarsk krigsfange hos sovjetrusserne i Sibir. I stedet for å bli sendt tilbake til kommunistkontrollerte Ungarn, satte han kursen mot Namibia, før han endte opp i Sør-Afrika. Han var tidlig ute med å bruke de franske druetypene Pinot Noir og bChardonnay. Som altså er hovedingrediensene i de aller fleste musserende vinene som jeg synes er mest vellykkede.

Men her altså Pongrácz. Rundt 8 g restsukker, totalsyre på over 6 g pr liter, ph på 3.11. Med andre ord: Det er godt med naturlig friskhet, det er ikke søtsuppe, og vinen har fått to år på gjæren, som har bidratt til noter av brødbakst og kjeks i tillegg til den modne frukten.

Pongrácz Brut (4651901)

Western Cape, Sør-Afrika: 60 prosent Pinot Noir, 40 prosent Chardonnay. Lys steinfrukt på duft, middels fyldig, innslag av eple og fersken. Gule plommer, også. Masse smak med korrekt og definert fruktighet. Litt brød og kjeks i aroma- og smaksbildet også, som seg hør og bør. Passer til mye forskjellig mat. Passer til: Sushi / sashimi, hvitt kjøtt, pølser, snitter, skalldyr, fisk, aperitif, ost. På basisutvalget.
Strøm AS

Kr. 179.90
84 poeng