Det ser vel litt innbydende ut, dette. Og god boblevin trenger ikke nødvendigvis være fransk. Foto: Produsenten.

Boblevin i siste liten

Det trenger ikke nødvendigvis dreie seg om Champagne eller fransk cremant. En fin boblevin fra Franciacorta i Nord-Italia kan være vel så hendig. Slik som denne fra Fratelli Berlucchi. I Vinmonopolets basisutvalg.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin:

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Noir 2020, Lombardia, Italia

Bobler og fest. Det hører med. Champagne og fest. Enda bedre. Eller? Kanskje ikke alltid. Kanskje ikke på en dag hvor man trenger noe mer fruktighet i sin boblevin. Og lavere pris. Selv om Franciacorta-vinene fra Italia har steget i pris de siste årene, har Champagne steget enda mer.

Det som taler for Franciacorta er at man ikke alltid trenger den litt nervøse syren som finnes i mange Champagner, i hvert fall dem i Extra Brut-kategorien. Det ligger ofte noe mer avrundende fruktsødme i dem ettersom jordsmonnet er annerledes enn kalken i Champagne. Og det er helt greit hvis det er bruk for en all-round vin som kan gå til alt fra terrassebruk og til røykelaksen på bordet og til en hel bunke andre matretter. Tante Olga liker den også. Syren svir ikke av tannemaljen.

Fratelli Berlucchi i Lombardia lager utmerket musserende etter Champagnemetoden. Foto: Produsenten.

Det er ingen store hemmeligheter rundt disse Franciacorta-vinene. De er laget etter Champagne-metoden med alt hva det innebærer. 2.gangs gjæring på flaske, etc. Det brukes nok vanligvis mye Chardonnay i miksene. I ukens vin er det vel 90 prosent, mot 10 prosent Pinot Noir. Allikevel har vinen fått navnet Noir i navnemiksen. Litt pussig, ettersom det bare er så lite av Pinot, og den ellers smaker veldig lite av mørkere druer.

De tekniske tallene viser en lagring på berme i rundt 40 måneder (litt mindre enn vanlig) og med en restsukker-beholdning på 7 gram pr liter. Det er med på å runde den av i smaken, kombinert da med den økte fruktsukkersmaken fra modne druer her lengre sør.

Fratelli Berlucchi leverer varene, men fortsatt mener jeg Ca’ del Bosco er best fra Italia. Jeg tar den med her, selv om det dreier seg om en BU-vare.

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Noir 2020 (3817701)

Lombardia, Italia:

Bra trøkk i denne. Ligner mye på Champagne med eple, steinfrukt, litt krydder og toner av brødbakst og kjeks, god lengde. Fin, moden frukt og allikevel nok friskhet. Men begynner å koste litt. Passer til: Aperitiff, sushi / sashimi, spekemat. Og som rene kosebobler. Basisutvalget.

House of Wine AS

 

Kr. 309.90
86 poeng

Ca' del Bosco Cuvée Prestige Franciacorta Brut (5904501)

Lombardia, Italia :

Heftig, kraftig, ganske dyp på farge, vellykket – men dyr – musserende fra en av Italias mest kjente produsenter. Brødbakst, epler, honning, rund i stilen med 75 prosent Chardonnay, 10 Pinot Bianco og 15 Pinot Noir. Fersken i finish… Passer til: Fisk, skalldyr, aperitfif, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.

Vininor AS

 

Kr. 419.00
88 poeng