Grenache-drevet vin fra Sør-Rhône gir skikkelig pådrag i smaken. Foto: Geir Salvesen

Ch. Mont-Redon relansert i Norge. Mini-Pape med maxismak

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hva er det smarteste rødvinskjøpet? Ofte en Côtes du Rhône, når den er god. Slik som denne fra Château Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape i Sør-Rhône.

Ukens vin: Réserve Mont-Redon Côtes du Rhône 2018

Alle vinprodusenter med respekt for seg selv snakker mye om terroir. Altså alle elementene rundt jordsmonn, grunnforhold, mikroklima, vekstforhold og av og til også tradisjon som påvirker en vin.

En titt i vinmarkene til Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape avslører et helt spesielt jordsmonn. Eller steinmon. Små rullesteiner som er kastet rundt og slipt runde gjennom hundre tusen år med elveaktivitet fra Rhône. Altså elven som i dag har skåret seg adskillig ned i landskapet, men som i tidligere tider lå mye høyere. Disse rullesteinene virker som et varmemagasin for den varmekjære Grenache-druen som er en av hoveddrivkreftene i de omtykte vinene fra Châteauneuf-du-Pape.

Grenache-drevet vin fra Sør-Rhône gir skikkelig pådrag i smaken. Foto: Geir Salvesen

Grenache, ja. Det er også drivkraften i den rimeligere varianten fra Côtes du Rhône, som enten kan være nedklassifisert Ch.Neuf-du-Pape, eller fra appellasjonen Côtes du Rhône. I ukens vin fra Ch.Mont-Redon er 80 prosent Grenache og 20 prosent Syrah. Grenache gir svulmende alkohol, og i heldige tilfeller også en fin friskhet og litt mystisk, elegant fruktsødme. Enten i rødbærsretning eller mørke bær. Mange av de beste beveger seg i rødbærsspekteret, og det gjør også ukens vin. Selv om det av og til er overganger mot mørke bær. Men røde bær gir i seg selv assosiasjoner til friskhet og det trenger man når alkoholen som her går opp i 14,5 volumprosent.

Hvis du har en kjøttgryte på gang, eller har et kjøttstykke eller pølser på grillen og tilbehøret er mangslungent og variert, er dette en vin som virkelig takler dette.

Grenache-drevet vin fra Sør-Rhône gir skikkelig pådrag i smaken. Foto: Geir Salvesen

 

11889101
Mont-Redon Cotes du Rhone 2018, Sør-Rhône, Frankrike
187,80 kr (bestilling)
85 poeng (terningkast 6)
Rik og krydret på duft og smak, skikkelig smakstrøkk med varme, røde bær, streif av lakris. Fet og rund i smaken. Høy alkohol, som det ofte er når Grenache er hovedandelen. Passer til: Bbq/grillmat, småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 
La Ravine AS