Champagne vs. engelske bobler med Steven Spurrier

Del på Facebook

Spurrier er verdenskjent fra det berømte ”Judgement of Paris” i 1976 hvor en blindsmaking av viner fra Frankrike (les: Bordeaux og Burgund) og California ble bedømt av et fransk dommerpanel. Resultatet gikk inn i historiebøkene på vegne av mange frustrerte franskmenn.

Steven hadde tatt turen for å blindsmake Champagne vs. Engelske bobler med et knippe utvalgte fra Norsk vinkelnerforening, selv om han «var drittlei av blindsmakinger» som han startet showet med å si.  Det er lett å skjønne, det har snart gått 40 år siden den legendariske smakingen i Paris og det er vin han har drevet med siden, ikke sjelden blir han spurt om å stille opp på blindsmakinger…

Han snakker litt om både Champagne og musserende viner fra England og flere ganger etter at han er ferdig med det han egentlig skal si kommer han med humoristiske anekdoter.
Det produseres ca. 5 millioner flasker britisk musserende vin per i dag, Steven regner med at det tallet dobles innen 5 år. Det er tydelig at han er en mann med humor som ikke bare brenner for faget, men også har en god dose selvironi, både på vegne av seg selv og vinen.

​Vi får servert 10 viner blindt, Spurrier smaker også blindt, og vi går gjennom vinene og deres aroma og smaksbilde etter at alle er smakt. Vi får 4 Brut, 4 Blanc de Blancs og 2 Rosè.

1. Bride Valley Brut Reserve 2014, 350 kr (GB).
Her noterer jeg meg at jeg tror den er britisk, den er fruktig, har gode bobler og høy syre. Kremet og fin konsistens, meget god kvalitet.

2. Laherte Brut Tradition, 339 kr (F).
En litt spesiell musserende med urtepreg, tørr og balansert, god syre og fylde.

3. Veuve Clicquot, Brut, 420 kr (F).
Dette må være en klassisk champagne skriver jeg i notatene, det stemmer. Fint autolysepreg, ren frukt og et elegant preg.

4. Ridgeview Cavendish Brut 2014, 330 kr (GB)
Litt anonym aroma, god og kremet konsistens, balansert men ørlitt kjedelig. Her tipper jeg britisk da jeg føler at kvaliteten ikke helt strekker til, det er riktig.

5. Gusbourne Blanc de Blanc 2013, 470 kr (GB).
Også denne har en litt anonym aroma, lett fruktig og syrefrisk. Lang ettersmak.

6. Lallier Blanc de Blancs Grand Cru, 420 kr (F).
Spesiell aroma, tydelige mineraler og litt eplesiderpreg. Fruktig, god syre, nøttepreg.

7. Agrapart Minéral Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut 2009, 625 kr (F).
Aroma med mye mineraler, kjølig frukt og epler. Tørr, konsentrert frukt, lang og mineralsk.

8. Nyetimber Blanc de Blancs 2009, 530 kr (GB). 
Litt kjølig aroma med epler og sitrus, tipper britisk. Frisk og balansert, godt autolysepreg.

9. Hattingley Valley Rosé 2013, 390 kr (GB).
Urtepreg på nesen, kjølig rød frukt og mineraler. Jeg tenker britisk. Balansert og tørr, frisk syre.

10. Billecart-Salmon Brut Rosé, 635 kr (F).
Godt bærpreg og autolyse på nesen, må være en god rosèchampagne. Meget godt balansert vin, frukt og syre sitter bra.

Vi får beskjed om å rangere de 5 beste vinene, Spurrier gjør det samme. For min del blir det denne rekkefølgen: 3-2-6-1-8-10. Når Steven får resultatene ler han litt, han har 7-8-6-10-1, han hadde ikke regnet med at 8`er var den britiske vinen.

Overall blir resultatet slik når alle stemmene er talt: 2-8-3-7-6. Det vil si at champagnen Laherte Brut Tradition kommer på førsteplass mens britiske Nyetimber Blanc de Blancs 2009 faktisk kommer på 2. plass.

De 3 siste er champagne, det vil kanskje si at britisk musserende ikke helt når toppen. Enda.