Chateau Cantenac Brown

Del på Facebook

Historien med Chateau Cantenac Brown startet i 1806 da John Lewis Brown kjøpte vinmarker i Cantenac, omtrent 50 minutter nordvest for byen Bordeaux. I dag eies gården av Simon Halabi familien. De nye eierne ansatte raskt Jose Sanfins som vinmaker og under hans ledelse har kvalitetsnivået økt jevnt, med 2009, 2010, 2012 og 2015 som spesielt gode årganger. Første årgang av Brio kom i 2001.

Chateau Cantenac Brown er en stor og flott gård med totalt 53 hektar marker hvorav 48 hektar er vinmarker med vinranker som i gjennomsnitt er 35 år gamle, og produserer omtrent 135 000 flasker vin per år. De eldste vinstokkene er 60 år, men gjennomsnittsalderen på vinrankene er 35 år. Vinmarkene er spredt gjennom ulike kommuner i Margaux.

vinifikasjon
Drueblandingen til denne består av 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Cabernet Franc. Vinrankene står i grusholdig jord og trenger oftere tilsyn enn de andre markene deres. Bladene på rankene kuttes ned med jevne mellomrom og de yngre vinstokkene får mer tynning av klasene (green harvest). Mosten gjærer i temperaturkontrollerte ståltanker før den før 12 måneders modning i 20% til 25% nye franske eikefat. I løpet av lagringen «rackes» vinen hver 3. måned og filtreres til slutt med eggehvite før den tappes på flaske.

smaksnotater 
Etter en times tid i dekanter får jeg fine mørke jordtoner og modne kirsebær på duft, noe vanilje. På smak er det silkeaktige og leskende smaker av kaffe, vanilje og modne kirsebær. Tanninene er som silke i munnen, balansen i vinen er ekstremt god med frisk avrunding. Det anbefales at vinen kan drikke fra 5 år etter den er kommet på flaske, med andre ord er den pent modnet nå, men kan fint ligge i 10-15 år til. Jeg koste meg med vinen alene, uten mat til, temperert til 16º C .

Jeg har smakt 2009 årgangen som fremdeles skal være tilgjengelig i noen av spesialbutikkene, men som nevnt over er 2010 og 2012 også spesielt gode årganger for denne.

Brio de Cantenac Brown 2010

Brio de Cantenac Brown 2012

Chateau Cantenac Brown