Produksjonslokalene til Ch. Musar i midten. Foto: Produsenten
Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar som den gang var bare 20 år gammel. Gården ble overtatt av sønnene Serge og Ronald i 1959, og det var spesielt Serge med sine visjoner etter et opphold i Bordeaux som satte fart i kvaliteten på vinene som vi kjenner så godt til i dag. Dessverre døde den ikoniske vinmakeren Serge da han var 75 år gammel i en tragisk ulykke på ferie i Mexico i 2015. I dag er det sønnen, Gaston Hochar, som ivaretar tradisjonene på gården. Chateau Musar holder til en halvtimes kjøretur nord for Beirut i Bekaadalen, hvor de har trosset uroligheter og krig i over 80 år for å lage de beste vinene. Bekaadalen er et godt egnet sted for vinmaking på grunn av gjennomstrømning av vind hele sommersesongen som kjøler ned vinmarkene i den varmeste delen av sesongen og hvor vinteren som regel er mild og regnfull. I kombinasjon med drenerende jordsmonn utgjør dette et utmerket klima for dyrking av druer.
Se gjerne filmen «War and Wine» som viser utfordringene med vinmaking i Libanon.
2017 startet med store forhåpninger om gode vannreserver i markene etter en del regn og snø fra januar til ut mars. Fra april ble det mildere vær med temperaturstigning i april. Vinstokkene blomstret allikevel 10 dager senere enn normalt på grunn av lave lufttemperaturer og relativt kald jord. I slutten av april kom det en endagsfrost Bekaa-dalen, men det så ikke ut til at den hadde gjort for store skader. Den 24. juni nådde temperaturen 37℃, en varme som fortsatte til midten av august, noe som resulterte i lavere utbytte men kvaliteten skulle vise seg å være svært god. Innhøstningen begynte 22. august for Cabernet Sauvignon, 4. september for Cinsault og 7. september for Carignan.
Fakta
Cabernet Sauvignon tilfører vinen rik og krydret frukt, Cinsault god konsentrasjon av blåbær og røde kirsebær og Carignan frisk syre.
Vinifikasjon
Blenden er som vanlig av 33% Cabernet Sauvignon, 34% Cinsault og 33% Carignan. Jordsmonnet består av et topplag på grus med kalkholdig jord under. Druene håndplukkes, avstilkes og presses forsiktig. Mosten spontanfermenter i sementtanker ved 25- 30° C og etter omlag 6 måneder stikkes vinen om og mosten fra de ulike druene modnes videre, hver for seg, i 1 år på franske eikefat (ca 20-25% er nye). Etter ca. 2 år blandes så de tre druesortene over i sementtanker og modnes videre i 1 år før blenden blir tappet ufiltrert på flaske. Til slutt flaskemodnes den i nye 4 år før den kommer for salg. Totalt tar prosessen altså hele 7 år!
Smaksnotater
Chateau Musar 2017 er en spesielt god årgang, som 1987, 1997 og 2007 årgangene også var. Interessant er det at disse gode årgangene sammenfaller med 10 års mellomrom! Smakene har som vanlig mange likheter med de foregående årgangene, med modne kirsebær, plommer, moreller, fiken, lakris, lær og krydder. Alt pent integrert og med saftige og myke tanniner, fin syrestruktur med en lang og fløyelsaktig ettersmak. Det som gjør at 2017 årgangen står spesielt ut er intensiteten og dybden i smakene sammen med et ekstra insmigrende syrespill. Luft helst vinen i 2-3 timer og server den temperert til 16 °C, til rødvinsmarinert indrefilet av lam, det blir aldri feil, men den kan også nytes uten mat.